BEČEJ NAJVIŠE POVEĆAO BROJ PRVIH VAKCINA: Obavezne kovid-propusnice za boravak u restoranima mnoge građane podstakle na imunizaciju

B. RADIVOJEVIĆ

10. 11. 2021. u 07:00

VAKCINACIJA je, izgleda, krenula sa mrtve tačke, na kojoj je stajala još od početka leta. U ponedeljak 8. novembra, dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Beogradskom sajmu primio treću dozu, u Srbiji je dato za 50 odsto više prvih doza antikovid vakcine nego inače ponedeljkom. To je za isti procenat i iznad prošlonedeljnog proseka vakcinisanih radnim danima. Tog dana u Srbiji je dato 6.535 prvih doza, što je najviše u jednom danu još od 14. juna.

БЕЧЕЈ НАЈВИШЕ ПОВЕЋАО БРОЈ ПРВИХ ВАКЦИНА: Обавезне ковид-пропуснице за боравак у ресторанима многе грађане подстакле на имунизацију

Foto Tanjug

Ipak, još nemamo željenu brzinu imunizacije, ali se očekuje da će i proširivanje primene kovid--propusnica, koje su sada za kafane i kockarnice neophodne od 20 sati, dodatno motivisati građane da prime neku od pet dostupnih vakcina.

Analiza podataka sa vakcinalnih punktova pokazuje da je u poslednjih 17 dana, od kada su uvedeni kovid-sertifikati, u 20 lokalnih samouprava minimum za 10 odsto povećan broj prvih doza - najviše u Bečeju (za 18,43), Adi (17,2), Senti (16,8), Novoj Crnji (15,24), Opovu (14,47)...

U Beogradu je u ponedeljak prvu dozu primio 1.591 Beograđanin, što je prema rečima gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević, primetan porast broja prvih doza. Ukupan broj vakcinisanih punoletnih građana u Beogradu je 61,06 odsto, revakcinisanih 58,39 odsto, a bustovanih je 24,73 odsto. U starosnoj grupi od 18 do 30 godina do sada je u Beogradu vakcinisano više od 33 odsto, a kada se pogledaju podaci za celu Srbiju - tek svaki četvrti.

Na najvećem vakcinalnom punktu na Beogradskom sajmu takođe je povećano interesovanje za vakcinaciju. Koordinatorka punkta dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac, kaže da dnevno na Sajmu daju između 800 i 1.200 doza vakcine.

- Imamo blago povećanje prvih doza, što je rezultat uvođenja kovid-propusnica. Prve doze čine do 30 odsto dnevno datih vakcina. Najviše je zainteresovanih za treću dozu, njih je između 60 i 70 odsto dnevno - rekla je Turubatović.

Od juče je na vakcinalnim punktovima dostupna i vakcina "moderna". Ona je pakovana u bočicama od po 10 doza. Doktorka Turubatović apeluje na građane da se za "modernu" prijave putem e-uprave, kako bi na punktovima imali makar okviran broj onih koji bi da prime tu vrstu vakcine, da ne bi bilo rashoda.

PETORO DECE U OZBILjNOM STANjU

U INSTITUTU za majku i dete na kovid-odeljenju leče osmoro dece koja zahtevaju primenu kiseonika, ali nisu životno ugrožena, dok se na intenzivnoj nezi nalazi petoro dece, koja su najozbiljniji bolesnici, potvrdio je juče zamenik direktora ove ustanove Vladislav Vukomanović:

- Troje dece je na respiratoru, kod dva deteta se primenjuju neki oblici kiseonične terapije i neinvazivne ventilacije.

VIŠE OTPUŠTENIH NEGO PRIMLjENIH

SRBIJA je u utorak, prvi put od 20. jula ove godine, zabeležila više otpuštenih sa bolničkog lečenja (544), nego hospitalizovanih (533), rečeno je u Vladi Srbije. Za 24 sata, do utorka, registrovano je 5.103 slučajeva virusa korona, među 20.428 testiranih uzoraka. Od posledica infekcije koronom preminule su još 62 osobe.

U bolnicama je 6.657 osoba obolelih od kovida 19, od kojih je 277 na respiratorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju