STRAH OD KAZNI UBRZAO FAJRONT: U prvoj večeri kontrole kovid-propusnica u ugostiteljskim objektima više od 2.500 inspekcijskih nadzora

B. RADIVOJEVIĆ

27. 10. 2021. u 09:48

U GOTOVO svih 25 gradova u kojima su kontrolisali primenu kovid-sertifikata, inspektori su naplatili bar po jednu kaznu, a najviše u Beogradu - u ukupnom iznosu 1,1 milion dinara. Samo u dva popularna kluba u Ulici Strahinjića Bana napisano je 700.000 dinara kazni: po 300.000 za pravna i po 50.000 za odgovorna lica, jer zaposleni nisu imali kovid-propusnice, saznaju "Novosti" u Ministarstvu zdravlja.

СТРАХ ОД КАЗНИ УБРЗАО ФАЈРОНТ: У првој вечери контроле ковид-пропусница у угоститељским објектима више од 2.500 инспекцијских надзора

Milicionari u novobeogradskom kafeu / Foto P. Milošević

U 438 nadzora velikih trgovinskih lanaca, inspektori su napisali kazne u iznosu od 370.000, a u 114 kontrola javnog saobraćaja još 40.000 dinara. U vremenu od 22 sata u ponedeljak do kraja radnog vremena, koje je za ugostitelje limitirano do jedan sat iza ponoći, u celoj Srbiji urađeno je više od 2.500 nadzora, iako su inspektori mnoge objekte zatekli zatvorene.

- Nije kontrolisana samo primena kovid-sertifikata nego i druge epidemiološke mere - kažu u inspekciji Ministarstva zdravlja.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove dr Goran Stamenković navodi da je u lokalima koji su radili posle 22 časa uglavnom poštovana obaveza posedovanja kovid-propusnica, a građani su najčešće imali sertifikat o vakcinaciji.

- Mnogi ugostiteljski objekti su sami ograničili radno vreme i prestali da rade od 22 časa. Ta je slika zabeležena širom Srbije, od Vranja do Subotice. Da li to govori da su poslodavci nespremni zbog svojih zaposlenih koji možda nisu vakcinisani, to ćemo videti. Mislim da to nije opravdanje, da je bilo vremena za dobre pripreme - kaže Stamenković.

Ugostitelji, međutim, tvrde da ih je nova mera zatekla.

- Kovid-propusnice bi dale bolje efekte da smo imali vremena da se pripremimo, a kad su već uvedene trebalo je da budu uvedene za sve - ocenio je Georgi Genov, predsednik poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES). - Imali smo samo dva dana da se pripremimo za kontrolu. Naš stav je da je bolje da se uvedu čitači QR koda ispred ugostiteljskih objekata nego da kontrolu obavljaju kovid-redari unutra.

Otkako je najavljeno uvođenje sertifikata, čuju se primedbe da nije dovoljno da oni važe samo u ugostiteljskim objektima od 22 sata. Medicinski deo Kriznog štaba zastupa stav, koji će izneti i na prvoj sednici, da propusnice budu obavezne 24 sata u svim zatvorenim objektima, izuzev zdravstvenih ustanova, i možda prehrambenih lanaca trgovina. I ministar zdravlja Zlatibor Lončar zalaže se za širu primenu kovid-sertifikata.

- Ova mera daje željene rezultate, povećava se obim vakcinisanih. Zalažem se da se to proširi na 24 sata, ne vidim nikakav problem za to jer maltene cela Evropa i veći deo sveta živi tako - rekao je Lončar i dodao da je ovo prelazni period da se svi uigraju i pripreme. - Nemamo pravo da se igramo. Moramo da preduzimamo mere koje će da daju rezultat.

Svi parametri pokazuju da je epidemiološka situacija ozbiljna. Juče je među 26.498 testiranih kovid potvrđen kod 7.840, skoro 2.000 više nego dan ranije. Još 63 osobe preminule su za dan, a na respiratorima je 267 od 6.789 pacijenata na bolničkom lečenju.

NE ODUSTAJU OD DNEVNIH KONTROLA

INSPEKCIJE ne odustaju ni od dnevnih kontrola trgovina, javnog saobraćaja... Goran Stamenković kaže da je u toku prošle nedelje bilo više 21.000 nadzora, skoro za 85 odsto više nego početkom meseca. Broj prekršajnih naloga povećan je skoro tri puta - pisano je gotovo 500 prekršajnih naloga. Duplo je povećan broj prekršajnih naloga ugostiteljskim objektima.

MLAĐI U KLUPAMA, STARIJI ONLAJN?

JOŠ se rešava da li da škole u celoj Srbiji privremeno pređu na onlajn nastavu, kao što predlaže medicinski deo Kriznog štaba. To pitanje je, prema saznanjima "Novosti" u utorak razmatrano i u Institutu "Batut", na skupu stručnjaka kojem je prisustvovao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Kako saznajemo, generalni stav Ministarstva zdravlja je da lanac infekcije, koja se širi i među školarcima mora da se prekine, ali da ima argumenata i "za" i "protiv" prelaska na onlajn nastavu u celoj zemlji, koji još detaljnije moraju da se razmore.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je u utorak, međutim, da nije realno da deca predškolskog uzrasta i od prvog do četvrtog razreda, pa i petog i šestog, bez vanredne situacije pređu na onlajn, jer je osnovno pitanje ko će čuvati tu decu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

Donorstvo je herojstvo