KAZNE ZBOG "ĆUTANJA UPRAVE": Poslanici počinju raspravu o zakonu o slobodnom pristupu infromacijama od javnog značaja

V.C.S.

26. 10. 2021. u 16:21

POVERENIK za informacije od javnog značaja po prvi put moći će da izriče kazne za "ćutanje uprave" odgovornim licima u organima javne vlasti, a predloženi iznos je 30.000 dinara.

КАЗНЕ ЗБОГ ЋУТАЊА УПРАВЕ: Посланици почињу расправу о закону о слободном приступу инфромацијама од јавног значаја

Foto Tanjug

Ovu novinu predviđaju izmene Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, o kom bi poslanici trebalo sutra da počnu raspravu.

Takođe, poverenik će ubuduće moći da podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, što su, osim građana i njihovih zastupnika, do sada mogli da čine samo upravni inspektori.

Oni su to pravo iskoristili bukvalno samo jednom, i to 2019.

Preostalih 5.000 zahteva podneli su sami građani. Poverenik će, takođe, moći da izdaje nalog, na koji će kažnjeni imati pravo žalbe sudu.

- Poverenik nije dobio mogućnost inspekcijskog nadzora, koji i dalje ostaje u rukama uprave inspekcije, ali jeste dobio neke elemente. Njegova ovlašćenja se proširuju, baš kao što su unapređena prava građana na slobodan pristup informacijama i otežana mogućnost zloupotreba - objašnjava aktuelni Poverenik Milan Marinović.

Ova institucija će se od sada birati preko javnog konkursa, koji raspisuje nadležan skupštinski odbor, a na kraju se o kandidatima izjašnjavaju poslanici. On će moći da bude biran samo na jedan mandat, a ne, kao do sada, na dva.

Zakon predviđa i širi krug organa vlasti koji su obavezni da postupe po zakonu i pruže tražene informacije.

Tu sada spadaju i "kćerke firme" javnih preduzeća i organa vlasti, kao i sve one firme u kojima ovi imaju više od polovine vlasništva.

Takođe spadaju i javni beležnici, kao i preduzetnici i pravna lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u delu koji se tiče tih poslova, kao i oni koji u određenoj godini dobiju donacije iz budžeta (npr. sportski klubovi).

Svi će oni morati da dostavljaju i godišnje izveštaje Povereniku.

Da bi se sprečile zloupotrebe ukida se mogućnost da tražilac informacije pokrene prekršajni postupak protiv organa javne vlasti za "ćutanje administracije" odmah po isteku zakonskog roka za davanje odgovora.

To je do sada u mnogo slučajeva korišćeno isključivo za bogaćenje, pa su npr. od veterinarskih stanica traženi podaci o utrošku struje, na koje ovi nisu odgovarali i odmah bi dobijali tužbe.

Sada će put ići preko Poverenika, kom će prvo morati da se podnese žalba.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NOVOSTI U ISTANBULU: Klanjanje u hrišćanskim svetinjama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna