SLAVLJA KAO DA NEMA KORONE: Tržišni inspektori ne mogu da sankcionišu, već samo da zovu komunalce

B. Radivojević

22. 09. 2021. u 10:15

SEZONA svadbi proći će, izgleda, neometano i u jeku četvrtog talasa kovida, iako se svako ko je prisustvovao nekom veselju uverio da na takvim proslavama nema ni maski, ni držanja odstojanja.

СЛАВЉА КАО ДА НЕМА КОРОНЕ: Тржишни инспектори не могу да санкционишу, већ само да зову комуналце

Foto N. Fifić

Inspektori su za nedelju dana kontrolisali 520 sala za iznajmljivanje, ali - nema nijedne izrečene mere.

Niko ko zna kako se u Srbiji proslavlja ne bi poverovao da je sve bilo kako mere zaštite od širenja epidemije nalažu, ali procedura je takva - tržišna inspekcija koja kontroliše ove objekte nema ovlašćenja da izriče kazne, nego samo prosleđuje uočene propuste komunalnoj inspekciji. A, dok komunalci to dobiju i dođu da utvrde, slavlje se završi, a stotine zvanica, često više nego što objekat sme da primi, raziđu se.

Doktor Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove i koordinator Radne grupe Vlade Srbije za koordinaciju republičkih i inspekcija lokalne samouprave, kaže da je, ipak, potrebno strpljenje i da će se za predstojeći vikend videti učinak kontrole privatnih proslava.

- Nadzor je pojačan od druge sedmice septembra, i od tada imamo i povećan broj kontrola i više izrečenih mera - objašnjava Stamenković. - Od 13. do 19. septembra imali smo 14.379 nadzora, što je za 20 odsto više nego na početku pojačanih i pooštrenih kontrola u vreme produženog vikenda. Zbog kršenja mera izrečen je 151 prekršajni nalog u iznosu od 3,2 miliona dinara, što je za 50 odsto više nego u prethodnoj sedmici.

Foto: P. Milošević

Samo je sanitarna inspekcija izrekla naloga u ukupnoj vrednosti od 1,72 miliona dinara, što prema rečima Stamenkovića, ukazuje na to da lokalni komunalni inspektori i komunalna policija moraju da budu ažurniji. Pogotovo što sanitarnih inspektora ima 10 puta manje nego komunalnih, uključujući i komunalnu policiju.

- Nije sve u sankcionisanju, ali je aktuelna epidemiološka situacija zabrinjavajuća, pored vakcinacije kao prve mere protiv kovid 19, angažovanje i rad inspekcija je takođe prioritet i zadatak koji je država stavila pred inspekcijske službe - kaže Stamenković. - Kao Radna grupa tražimo maksimalno rigorozno sankcionisanje svih prekršilaca protivepidemijskih mera.

Najviše propusta uočeno je, opet, u ugostiteljskim objektima, gde je obavljen 7.638 nadzor, a izrečeno 47 prekršajnih naloga u iznosu od dva miliona dinara. Među prekršiocima je i 19 konobara koji nisu nosili maske.

Mere se, prema izveštajima inspektora, dosta krše u velikim trgovinskim lancima, supermarketimima i tržnim centrima. Dr Stamenković kaže da je uočeno da zaposleni ne nose maske, a da korona-redari ne rade svoj posao.

VOZAČI I KONDUKTERI BEZ MASKI

POJAČANIM nadzorom obuhvaćen je i javni saobraćaj, a sankcionisano je, prema rečima dr Stamenkovića, šest auto-prevoznika. Prekršaji u autobusima uočeni su u Beogradu, Leskovcu i Vlasotincu: vozači nisu nosili maske, redari nisu opominjali putnike na ličnu zaštitu, ali nije izrečena nijedna kazna u drumskom saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života