DETALJNO UPUTSTVO ZA PUTOVANJA: Evo pod kojim uslovima Srbi mogu u Egipat, Tursku, Grčku i Crnu Goru

Novosti online

11. 09. 2021. u 21:43

AUSTRIJA je promenila pravila ulaska na njenu teritoriju i zahteva isključivo potpunu vakcinaciju za stanovnike Srbije.

ДЕТАЉНО УПУТСТВО ЗА ПУТОВАЊА: Ево под којим условима Срби могу у Египат, Турску, Грчку и Црну Гору

Turisti koji se vraćaju iz Hrvatske u Italiju moraju na testiranje / Foto Tanjug-AP

Evropska unija je Srbiju skinula sa zelene liste, na kojoj su zemlje s niskim epidemiološkim rizikom, ostavljajući svakoj članici da sama odlučuje o uslovima pod kojima naši državljani mogu da pređu granicu. Ministarstvo zdravlja Austrije donelo je novu uredbu kojom su Srbija, ali i sve ostale zemlje zapadnog Balkana prebačene na tu takozvanu crvenu listu.

Ista sudbina zadesila je i SAD, Jermeniju, Azerbejdžan, Brunej, Izrael, Japan i Tajland. Iz svih ovih zemalja je odsad moguće u Austriju ući samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji, ali nije saopšteno da li osim vakcina "Bajontek-Fajzera", "Moderne", "Astra Zeneke" ili "DŽonson i DŽonsona", koje su odobrene u Uniji, prihvataju i potvrde o cepljenju "Sinofarmovom" vakcinom ili "sputnjikom V".

Uredbom je produžen rok važenja vakcinacije sa devet na 12 meseci. Dosad se osoba tretirala kao vakcinisana devet meseci od prijema druge doze, a sada je taj rok produžen.

Ovo je kratak pregled pravila za neke od država, a preporuka je da pre svakog putovanja za detaljne informacije posetite sajt srpskog Ministarstva spoljnih poslova. Zanimljivo je da Grčka još nije uvela nikakve izmene nakon odluke EU o skidanju Srbije sa zelene liste.

MAĐARSKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

NEMAČKA

Uvedena je obaveza elektronske prijave i kućnog karantina, kao i posedovanja testa o prisustvu koronavirusa ili potvrde o vakcinaciji ("Bajontek-Fajzer", "Moderna", "Astra Zeneka" ili "DŽonson i DŽonson") ili potvrde o preležanoj bolesti. Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

CRNA GORA

Od 14. septembra ulazak u Crnu Goru moguć je samo ako državljani Crne Gore i stranci poseduju jedan od propisanih uslova: potvrdu o revakcinaciji, ukoliko je prošlo minimum 14 dana od revakcinacije (ukoliko se vakcina daje u dve doze); negativan PCR test na kovid 19 koji nije stariji od 72 sata, ili pozitivan PCR test na kovid 19 koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana; negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina.

SEVERNA MAKEDONIJA

Državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju pod uslovom da poseduju jedan od sledećih dokumenata: sertifikat o primljene dve voze vakcine protiv kovida 19; potvrdu o preležanom koronavirusu u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja; negativan rezultat PCR testa, urađenog do 72 sata pre ulaska na teritoriju Severne Makedonije, negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađenog do 48 sati pre ulaska na teritoriju Severne Makedonije.

EGIPAT

Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom. Za lica koja nisu vakcinisana, potreban je negativan PCR test sa QR kodom.

TURSKA

U Tursku i dalje možemo ući sa potvrdom o vakcinaciji, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom da je u poslednjih šest meseci preležan kovid 19. Moguć je ulazak i s negativnim PCR testom, urađenim u poslednja 72 sata ili negativnim rezultatom brzog antigenskog testa urađenim 48 sati pre ulaska u zemlju. Deci mlađoj od 12 godina ulazak u zemlju je slobodan bez ikakvih uslova.

ALBANIJA

Državljani Srbije od 6. septembra moraju posedovati jedan od dokumenata: potvrdu o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje); negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati); potvrdu o preležanom kovidu 19 (validna do šest meseci nakon izlečenja). Pravila ne važe za decu do šest godina.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)