SPASITE PREPELICE – PRIJAVITE VABILICE! U okolini Titela otkriveni krivolovci ptica uz pomoć vabilica

LJ. P.

13. 08. 2021. u 23:07

DRUŠTVO za zaštitu i pručavanje ptica Srbije (DZPPS) je 8. avgusta u okolini Titela otkrilo slučaj nezakonitog lova uz korišćenje vabilica.

СПАСИТЕ ПРЕПЕЛИЦЕ – ПРИЈАВИТЕ ВАБИЛИЦЕ! У околини Титела откривени криволовци птица уз помоћ вабилица

Foto DZPPS

Slučaj je odmah porijavljen policiji koja je, kako navode u saopštenju, u nezakonitom lovu zatekla četiri osobe. Na licu mesta su pronađene dve elektronske vabilice i nezakonito ulovljena divljač, nakon čega su u policijskoj stanici uzete izjave i o slučaju je obavešteno tužilaštvo.

Slučaj uz okoline Titela, kažu u DZPPS, nije usamljen. Procene su da se na području Srbije, uglavnom vikendom, koristi oko 800 elektronskih vabilica. Usled ovakvog vida nelegalnog lova u Srbiji svake godine strada više od 50.000 prepelica.

Prepelica je, objašnjavaju u DZPPS, ptica selica koja se tokom avgusta i septembra seli za Afriku. Tokom ova dva meseca u Srbiji traje lovna sezona na ovu anjmanju vrstu divlje koke koja nastanjuje Srbiju. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorava da se prepelice masobvno krivolove uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica i poziva građane da takve slučajeve prijave.

Foto DZPPS

Eelektronske vabilice emituju prodorno oglašavanje mužjaka prepelice tokom noći kako bi na određenu lokaciju privukla i zadržala veliki broj prepelica koje krivolovci u zoru pobiju. Vabilice zavaravaju prepelice da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

Korišćenje elektronskih vabilica na području Srbije je zabranjeno Zakonom o zaštiti prirode, Zakon o divljači i lovstvu, ze nizom međunarodnih ugovora. Prema domaćem krivičnom zakoniku, korišćenje tih uređaja u lovištu okarakterisano je kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do tri godine.

Elektronske vabilice su glasne i mogu se čuti sa velike udaljenosti, sa više od dva kilometra. DZPPS poziva građane da im se pridruže u sprečavanju krivolova i prijave korišćenje elektronskih vabilica policiji. Takođe se mogu obratiti za savet i podršku Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na broj telefona 021/302-33-61.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)