OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ŠKOLSKA GODINA? Vakcinisani đaci stariji od 12 godina idu na nastavu, nevakcinisani onlajn

Novosti online

05. 08. 2021. u 19:43

DOKTOR Predrag Kon je, gostujući na televiziji Kurir, izjavio da kao jedino logično rešenjeza početak školske godine vidi odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina.

ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА? Вакцинисани ђаци старији од 12 година иду на наставу, невакцинисани онлајн

Foto: Depositphotos

- Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi - kaže epidemiolog prim. dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

On dodaje da, iako je preporučena, gotovo da nema vakcinacije dece starije od 12 godina.

- Kao epidemiolog tvrdim, i to je živa istina - pravljenje kolektiva u kom se mešaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće. Ali odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih. I u Izraelu je to dokazano - kad se javi epidemija, kolektivni imunitet je uspešan samo kada je vrlo visok broj vakcinisanih. U momentu kada kreće epidemija, dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih i samo se dešava ono čemu smo sada svedoci - da se bolest menja i postaje daleko blaža. I tako vakcina deluje i na kraju krajeva smanjuje smrtnost, što je osnovni cilj. U situaciji kada nam raste broj zaraženih jedno od vrlo važnih pitanja je kako će se školski kolektivi rešavati- zaključuje dr Kon.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)