ODGOVOR KABINETA ANE BRNABIĆ OGNJENU RADONJIĆU: Svedoci smo najgore zamene teza

Novosti online

28. 07. 2021. u 17:39

KABINET predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, uputio je zvaničan odgovor profesoru Ognjenu Radonjiću a povodom optužbi za diskriminaciju po osnovu verskog i političkog ubeđenja. Saopštenje prenosimo u celosti.

ОДГОВОР КАБИНЕТА АНЕ БРНАБИЋ ОГЊЕНУ РАДОЊИЋУ: Сведоци смо најгоре замене теза

Foto: Printskrin

"Pre svega moramo napomenuti da Kabinet predsednice Vlade u potpunosti poštuje odluku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, čime jasno pokazujemo odnos prema vladavini prava i podeli vlasti.

Pošto smo svedoci najgore zamene teza, podvlačimo da pravo na funkciju nije Ustavom zagarantovano pravo. Da li to znači, da shodno tome, svako ko se kandiduje na bilo koju funkciju a ne bude izabran na istu, može navesti da je diskriminisan i podneti tužbu povereniku zbog diskriminacije?

Savet za borbu protiv korupcije nije nezavisna institucija, već je Savet Vlade Republike Srbije. Njegove članove imenuje Vlada Republike Srbije i članovi te iste Vlade, tačnije ministri Vlade Srbije. Pomalo je neobično i krajnje licemerno što ljudi koji iz dana u dan u javnosti iznose najgore uvrede na račun Vlade i njenih članova, direktno žele da budu deo te iste Vlade i savetuju je o tako važnoj temi kao što je borba protiv korupcije.

Neko ko, citiramo, u aktuelnoj vlasti prepoznaje brojne odlike diktature, a period u kome živimo naziva “dobrovoljno ropstvo i egzodus iz zemlje mnogo toga što vredi” želeo je da savetuje ministre i predsednicu Vlade koje naziva lažnim.

Takođe je veoma čudno da se redovni profesor Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta prijavljuje za mesto u Savetu za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, iako se iz njegove biografije može jasno videti da ne poseduje čak ni osnovno znanje o finansijskoj forenzici niti se može smatrati ekspertom u oblasti sprečavanja korupcije. To se jasno može uočiti na ovom primeru, jer ne zna da je šef Kabineta predsednice Vlade Srbije funkcioner, a ne državni službenik i da kao takav potpada pod Zakon o sprečavanju korupcije (Agencija za sprečavanje korupcije). Odluka Poverenice za zaštitu ravnopravnosti pokazuje jasno razliku između Srbije danas i one kako je nekada izgledala.

Da li bilo ko može da zamisli da je u vreme prethodne vlasti, bilo koji član vladajuće stranke mogao da bude predmet rada bilo koje nezavisne i samostalne institucije?

Radi pojašnjenja, upoznajemo vas da je Savet za borbu protiv korupcije (u daljem tekstu: Savet) obrazovan 2001. godine Odlukom o obrazovanju Saveta za borbu protiv korupcije („Službeni glasnik RS”, br. 59/01, 3/02, 42/03, 64/03, 14/06), kao stručno-savetodavno telo Vlade, a na osnovu člana 26. tada važećeg Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 5/91 i 45/93). Odlukom o obrazovanju Saveta predviđeno je da ovo radno telo ima trinaest članova iz redova članova Vlade i funkcionera koji rukovode posebnim organizacijama, a da se za članove Saveta mogu imenovati istaknuti domaći i strani naučnici i stručnjaci koji svojim znanjem i ugledom mogu doprineti radu Saveta", navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...