ETIČKI ODBOR O DOKTORU NESTOROVIĆU: Doneli odluku - evo da li je povredio kodeks

Novosti online

21. 07. 2021. u 15:10

ETIČKI odbor Lekarske komore Srbije održao je sednicu na kojoj je bilo više tačaka dnevnog reda, a jedna od njih se ticala i izjava profesora Branimira Nestorovića, pa su se članovi odbora izjašnjavali da li je on svojim nastupima i postupcima, kao član Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, prekršio etički kodeks.

ЕТИЧКИ ОДБОР О ДОКТОРУ НЕСТОРОВИЋУ: Донели одлуку - ево да ли је повредио кодекс

Foto: Printscreen

Na sednici održanoj polovinom juna, utvrđeno je da profesor Nestorović nije prekršio etički kodeks.

- Konstatovano je da su njegove izjave mogle da budu protumačene pogrešno, da nekoga dovedu u zabludu ili izazovu nedoumicu, što zavisi od osobe koja ga sluša,  ali i da on ima pravo slobode govora. Naravno, još jednom je apelovano na sve lekare, kao što je i prošle godine u aprilu, da moraju da vode računa o svojim izjavama - kaže izvor Telegrafa.   

Zahtev da se utvrdi da li je prof. dr Nestorović prekršio kodeks lekara, pokrenula je u aprilu prošle godine grupa profesora Medicinskog fakulteta.

U dopisu Etičkom odboru Lekarske komore Srbije, grupa profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu je navela nekoliko Nestorovićevih izjava, a između ostalog su podsetili i na nastup profesora na konferenciji za medije 26. februara, da je "korona najsmešniji virus".

Etički odbor, inače, nema pravo da izriče sankcije, ali da su pronađeni u ovom slučaju elementi koji se kose sa profesionalnom etikom, mogao bi da se pokrene postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije, koji ima pravo da oduzima licence. 

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)