Pismo nikšićkih lekara ministru zdravlja

Novosti Online / V.K.

petak, 03. 07. 2020. u 08:26

Писмо никшићких лекара министру здравља
Nikšićki lekari, učesnici litija, uputili pismo ministru zdravlja i članu NKT Kenanu Hrapoviću, podsećajući ga na optužbe koje im je upućivao zbog navodnog nepoštovanje meta NKT i ugrožavanje zdravlja ljudi
Nikšićki lekari, učesnici litija, uputili pismo ministru zdravlja i članu NKT Kenanu Hrapoviću, podsećajući ga na optužbe koje im je upućivao zbog navodnog nepoštovanje meta NKT i ugrožavanje zdravlja ljudi, a da pri tom nije, kako tvrde, izneo nijedan valjan argument.


-Pošto je u Crnoj Gori prebrojavanje ušlo u modu neće vam biti teško da ustanovite da je broj lekara prisutnih na litiji bio manji od normativa koji je propisao NKT. Nošenje maske na otvorenom u našem gradu nije bilo obavezujuće ni tada ni sada. U Nikšiću, kao ni u susednim opštinama, u tom trenutku nije bilo pozitivnih na korona virus pa se okupljanje ispred Crkve nije moglo smatrati visokorizičnim.Trudili smo se da tokom hoda održimo fizičku distancu. Ne verujemo da postoji građanin koji je tokom trajanja NKT mera uvek bio dva metra udaljen od svojih rođaka, prijatelja i kolega. Treba li sve njih etiketirati ili je to „privilegija“ rezervisana samo za nas? Budući da ste više puta rekli da zdravlje nema cenu i od nas branili Hipokrata kome se niste zakleli ne možemo a da vas ne pitamo:

-Zašto niste osudili prebijanje našeg kolege i zašto se niste ogradili od izjave prvog čovjeka opštine Nikšić?

-Da li ste brinuli za naše porodice kad bi im došli nakon dana, tokom kog smo nosili hirurške maske, jer su one protivepidemijske bile prava retkost?


U moru izjava kojima je javnost zapljusnuta našu pažnju je posebno privuklo Saopštenje kolegijuma direktora KCCG. Među potpisanim su i kolege koje lično poznajemo i čiji su ljudski i profesionalni kapaciteti za nas neupitni. Zato ćemo prvenstveno njima postaviti nekoliko pitanja verujući da imamo šta reći i kome pisati.

-Da li zaista verujete da smo odlaskom na litije unizili profesiju?


-Je li razumno pomisliti da bi svesno ili iz nehata ugrozili zdravlje drugih uključujući i članove naših porodica?

-S obzirom da znate bar neke od nas, čime su vas ubijedili da smo promoteri ove ili one partije? Broj potpisnika među nama koji je politički aktivan je zanemarljiv, da li to isto možete reći za većinu kolega uz koje ste se potpisali?


-Ima li logike u pokušaju da nas testiraju dan nakon litija i da li NKT poseduje neka nova saznanja vezana za trajanje inkubacije?

-Da li je iko od vas mimo protokola dolazio u Urgentni centar da pregleda i piše izveštaje? Šta bi pomislili zaposleni kada bi od kuće dodatno pozivali srednji kadar da vam u tome asistira?


Pitanja je mnogo a od vas samo ta optužba. Ovoga puta ćemo potpisati samo lekare koji su te večeri imali sreću ili kob da se zateknu u nikšićkoj bolnici. Svesno ćemo za sebe „prisvojiti“ neke nove stigme koje će nam bez sumnje brzo biti pripisane, a koliko smo na pravom putu najbolje pokazuje podrška koja stiže od kolega sa svih strana.

Dr Bajović Dejan, hirurg

Dr Varajić Mirko, ginekolog

Dr Knežević Milan, ginekolog

Dr Mijušković Marija, anesteziolog

Dr Mitrović Marko, ORL spec.

Dr Mitrović Pero, ortoped

Dr Pavličić Dejan, ortoped

Dr Pješčić Mara, anesteziolog

Dr Čizmović Sanja, pedijatarPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)