ZABLISTALA je Župa nikšićka od svetlosti bogomolje posvećene Svetom Stefanu župskom i piperskom, prva koja je ovom božjem ugodniku posvećena na ovim prostorima. Na temeljima svetiteljevog ognjišta nikla je crkva impozantnih razmera, smeštena u zaseoku Gubelj, na nadmorskoj visini od oko 900 metara. I to na kamenu kojim su hodili Sveti Sava i Sveti Vasilije Ostroški. I ovog puta su Župljani, kao i brojni gosti, svoje oči duhovno uzdigli ka nebu i spasitelju Isusu Hristu, ostajući dosledni zavetu da tamo gde je svetac dolazio i počinuo, tu se i Gospod odmorio.

- Sabrali smo se u duhovnoj kući našeg svetitelja, koja se naslonila na temelje njegovog doma - kazao je u kratkoj besedi paroh Ognjen Femić, koji je sa ocem Vasilijem Brborićem i ocem Nikolom Marojevićem služio Svetu liturgiju pod svodovima prelepe pravoslavne bogomolje.

NA dobrodošlici u slavu svetitelja zahvalio se Neđeljko Krulanović, koji je podsetio da je put Svetog Stefana župskog i piperskog išao od Župe, preko manastira Morače, pa do Ćelije piperske.

- U Župi nam je ostavio svetu stopu zemlje, svoje sveto ognjište i na njemu vatru da upalimo sveću. Čast nam je i ponos što nas je zapalo u udeo da podignemo crkvu na njegovom ognjištu i svetoj zemlji - staroj Hercegovini. I upravo iz stare Hercegovine šaljemo pozdrave našem mitropolitu crnogorsko-primorskog Amfilohiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, vladici dioklijskom Metodiju, ali i bratu u Hristu Novaku Đokoviću koji je podario srpskom rodu mnogo radosti. Loza mu je iz stare Hercegovine pa do Kosova i Metohije, gde slavni knez i car Lazar pade, i svoj život za srpstvo dade. Preseli se Nole do prestonice Beograda grada, gde devojčica Milica Rakić od NATO bombi nastrada. Nole se sportu posveti, dušmanima osveti. Trobojku našu po svetu širi i narod miri. Jer mi Srbi nismo zlotvori, nego mirotvorci - kazao je Krulanović, jedan od ktitora crkve.

SABRAO je ljude dobre volje Sveti Stefan i to na svojoj starevini, svom imanju gde se podigao i zemni život ugledao. Zvuk crkvenog zvona (težine 150 kilograma) odjekivao je župskim krajem i pozivao verni narod na svetu liturgiju. To zvono, priložio je Blagota Krulanović za zdravlje svoje porodice i pokoj duše svoga sina Ratka. Izliveno je u livnici "Popović" u Beogradu, a u celom poslu zdušno su pomogli sveštenik Slobodan Boban Jokić i prijatelj Mićko Milićević.

Nedaleko od crkve nalazi se izvor za koji meštani kažu da je Svetog Stefana župskog i piperskog, i da je njegova voda lekovita. Izvor nikada ne presušuje i nivo vode u njemu je jednak u svako doba godine. Kult svetitelja u ovom kraju je živo prisutan, posebno u zaseoku Gubelj gde se nalizala njegova rodna kuća i gde su se dešavala brojna javljanja Svetog Stefana.

IKONA PROPLAKALA

Dan posle Savindana proplakala je ikona Svetog Stefana župskog i piperskog u ovom hramu koji je u izgradnji.

- Objavljen je snimak na kojem se vidi da iz oka sveca teku suze - kaže Neđeljko Krulanović. - Znamo kroz šta prolazi naša Crkva u Crnoj Gori i njen narod, pa suze sveca možemo tumačiti u tom pravcu.