Bar - Komemorativna sednica povodom smrti primarijusa doktora medicinskih nauka dr Duška Kljakića specijaliste ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Bar održana je danas u sali Skupštine opštine. Obraćajući se porodici, kolegama, prijateljima, direktor Opšte bolnice Bar dr Dragoslav Tomanović ističe nemerljiv doprinos dr Kljakića radu i uspesima bolnice, nauci.

Intelektualnost, iskustvo, ljudska smirenost doprinosili su racionalnom pristupu rizičnim situacijama iz kojih smo izlazili bogatiji za nove živote, bogatiji i za one sačuvane, obasjani osmesima roditelja koji su sreću dolaska svog potomstva delili sa doktorom Kljakićem, kazao je dr Tomanović uz podsećanje da su deli radost pacijenata, a i njihove probleme

- Zajednički tražili rešenja za najteže slučajeve obolevanja i lečenja, delili probleme i uspehe rada bolnice. U poslednjim danima koje je proveo u Baru deli smo sudbinu lekara koji su zamenili uloge sa pacijentima, i u tim teškim trenucima dali smo sve što smo mogli, znali i umeli za njegov oporavak. Naše misli su bile sa Duškom i nakon transporta u KC Crne Gore, a zatim i u Austriju. Vest o smrti dr Kljakića u najprestižnijoj Klinici za plućne bolesti u Evropi sve nas je duboko pogodila i prekinula naše nade da će najsavremenija dostignuća u lečenju dati uspeha za ozdravljenje našeg kolege. Nažalost, naše nade se nisu ispunile. Verovali smo da će njegov hrabri duh pobediti, jer je i u danima bolesti znao da nas ohrabri rečima: ‘I ovo će proći, ozdraviću, dobro sam’., kazao je dr Tomanović dodajući “Pobeđeni momenti neizvesnosti i straha pacijenata činili su ga dr Duškom, Dr Duletom, ljudskom gromadom pristupačnom svima i u svako doba.Trag koji je svojim posvećenim radom ostavljao tiho, i svakog dana…on to na žalost danas ne vidi, ali smo svi smo svedoci osećanja tuge, iskrenog saosećanja mnogih kolega i pacijenata iz Bara, Ulcinja, Budve, Cetinja, Podgorice…

- Danas, kada se opraštamo od dr Duška Kljakića, dugujemo mu zahvalnost i poštovanje što je svojim radom, znanjem i angažovanjem doprinosio očuvanju zdravlja generacija i njihovih porodica. Poštovanje koje mu danas ukazujemo zavredio je onim što je svakog dana bio – beskompromisni profesionalac, dobar kolega, uvažen lekar među pacijentima, drag sugrađanin i birani prijatelj. Ostaje nam čast što smo ga poznavali, sa njim sarađivali i družili. Zahvalni smo mu za nesebično prijateljstvo, pažnju i dobrotu kojom je zračio. Takav čovek nikada neće, i ne može, napustiti naša sećanja i naša srca. Poštovana porodice Kljakić, drage kolege i prijatelji – u ovakvim situacijama nikada nema dovoljno dobrih reči utehe. Nepravde kao što je ova, ne mogu se objasniti. Još ih je teže prihvatiti. Tako je uvek kada ono što sve nas jednom čeka, dođe prerano i u nevreme. A otišao je dobar čovek, potreban svima nama, potreban svojoj porodici. Rastanci su uvek bolni, ovaj je tužan i pretužan. I nepravedan. Kao što rekoh, slabe su ovdje reči utehe, ali Duškovoj deci: Danilu i Ani, supruzi Oliveri, bratu Urošu, majci Mari, ocu Danilu, na ponos i utehu ostaje što su za svog oca, supruga, brata i sina, imali takvog čoveka. Od 9. maja on nastavlja da živi u njihovim životima i srcima. Kao i u životima i srcima svih nas koji smo ga poznavali, poštovali i voleli. Neka mu je večna slava i hvala, kazao je dr Tomanović.

Dr Duško Kljakić bio je predan radu, ugledan u akademskoj zajednici gde je težio daljem usavršavanju i prenošenju bogatih znanja i iskustava dolazećim generacijama mladih lekara. Tako je odlukom Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore 2014.godine, i odlukom Medicinskog fakulteta u Beogradu 2016.godine izabran za mentora specijalističkog staža iz ginekologije i akušerstva. Kao naučnik i istraživač u oblasti medicinskih nauka, napisao je veliki broj naučnih i stručnih radova – preko 90. Doktorirao je u julu prošle godine na Univerzitetu u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka na temu ,,Uticaj ekspresije estrogenskih i progesteronskih receptora na angiogenezu, apoptozu i proliferaciju ćelija mioma kod žena u pre i postmenopuzi”.

Dr Kljakić kao vrsni intelektualac dane je provodio i u interesovanjima, mimo imedicine. Ostaće zapamćeno njegovo poznavanje istorije pomorstva

Primarijus, doktor medicinskih nauka dr Duško Kljakić (52), umro je 9. maja na klinici u Gracu od posledica korona virusa.
Iako je oko mesec bio na respiratoru, u teškom stanju, životno ugrožen, nada nije jenjavala da će se omiljeni ginekolog vratiti u rodni Bar. Doktor Kljakić je od COVID 19 lečen od prvih dana epidemije u Crnoj Gori, u Opštoj bolnici Bar, Kliničkom centru Crne Gore iz koga je transportovan za Austriju, na kliniku u Gracu koja je specijalizovana za plućne bolesti. Nakon 45 dana borbe sa COVID 19, dr Kljakić, nažalost je preminuo. On je deveta žrtva korona virusa u Crnoj Gori.

Prerana smrt dr Kljakića je ogroman gubitak za porodicu i zdravstveni sistem Crne Gore.