Feđa iz „Beogradskog sindikata“: Milo me je zabranio, a hoće moje pare

Novosti online

subota, 30. 05. 2020. u 18:25

Феђа из „Београдског синдиката“: Мило ме је забранио, а хоће моје паре

Foto: P.Mitić

„Beogradski sindikat“ našao se ponovo u žiži kada su crnogorske vlasti kadrove sa njihovog koncerta u Nikšiću 2018. upotrebile u promotivnom spotu DPS-a
„Beogradski sindikat“ našao se ponovo u žiži kada su crnogorske vlasti kadrove sa njihovog koncerta u Nikšiću 2018. upotrebile u promotivnom spotu DPS-a povodom Dana nezavisnosti. Vođi sastava je u toku intervjua za Novu.rs stigao račun za porez za kuću u Boki Kotorskoj, u koju već mesecima ne može da dođe pošto mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

– Lično sam jako pogođen zbog ovakve situacije, s obzirom da moja porodica već 30 godina poseduje kuću u Boki, gde provodimo svako leto. Potpuna je parodija da mi upravo u ovom trenutku dok odgovaram na vaša pitanja stiže na mejl poresko rešenje opštine Tivat da platim godišnji porez za nekretninu u kojoj ne mogu da pristupim. Za sve te godine boravka u Crnoj Gori nikada nisam doživeo nijednu neprijatnost. Nikada nisam pitao da li se neko izjašnjava kao Srbin ili Crnogorac, niti je mene neko napao zbog mojih pesama i stavova. Da se podsetimo, ’Beogradski sindikat‘ je u pesmi ‘Govedina’ otvoreno kritikovao Mila Đukanovića, a to je bilo još 2002. godine kada smo bili jedna država. Zbog toga mi ova trenutna netrpeljivost deluje kao fabrikovana i nametnuta spolja. Nekome je u interesu da zavadi dva bratska naroda, koja su oduvek jedan drugome čuvali leđa. Smatram da je ta odluka vlasti u Crnoj Gori da ne otvori granicu prema Srbiji bila brzopleta i nepromišljena budući da je bilo krajnje predvidivo da će se njome izazvati burna reakcija u Srbiji. Sve je počelo sa zabranama ulaska u Crnu Goru istoričarima i akademicima, pa muzičarima, a na kraju je čitav jedan narod doveden u situaciju da se oseti kao persona non grata. Ova korona je bila idealna za razne političke zloupotrebe, pa smo tako svedoci da su u obe države odobravani javni skupovi pristalica režima, a zabranjivani oni u organizaciji političkih neistomišljenika.“

feđa je zabranjen u crnoj Gori još pre korone i više je nego očigledno da nije dobrodošao iz političkih razloga.

– Litije koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i u kojoj učestvuju hiljade građana nisu stvar političke borbe već građanski protest protiv kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, koja su, između ostalog, zagarantovana mnogim ratifikovanim međunarodnim konvecijama, kao što je Evropska konvencija o ljudskim pravima. Kao što ste i sami primetili, Beogradski sindikat nije deo politike, tako da mi nikada ne bismo podržavali političke skupove, pogotovo ne van granica Srbije. Druga je stvar to što neko sa strane pokušava da ispolitizuje litije, a to najviše čine političari koji ne učestvuju u litijama, niti ih razumeju, već isključivo rade na skupljanju jeftinih političkih poena. Treba imati u vidu da je sada vreme izbornih kampanja u Srbiji i Crnoj Gori, pa je zato i pojačana retorika, a što za posledicu ima unošenje podela među ljudima. Mislim da je hitno potrebno da se spusti tenzija i započne normalna komunikacija, kako situacija ne bi dalje eskalirala. Primer treba da nam bude ponašanje sveštenika Nikole Radovića iz Crne Gore, koji je za Bajram posetio porodicu momka koji ga je napao ispred crkve u Baru i ponudio da za njega plati sudsku kaznu. To je prava slika i prilika tih litija koje smo i mi podržali i koje su opevane u našoj pesmi „Sviće zora”.

Foto P.Mitić

Član "Beogradskog sindikata" se osvrnuo na hapšenje episkopa Joanikija.

– Bilo je jako teško posmatrati te nemile scene. Te noći kada je uhapčen vladika Joanikije, nisam oka sklopio, strahujući da se ne dogodi još neko veće zlo. Najgori mi je bio prizor iz Nikšića, kako pripadnici policije u punoj borbenoj opremi navlače gas maske u kordonu ispred vernog naroda i sveštenika. Međutim, hrabro i dostojanstveno držanje našeg vladike mi je ulilo nadu da će ljubav i vera pobediti svaku nepravdu. Naši duhovni očevi se neće nigde odmetati i bežati, već će ostati do kraja sa narodom u borbi za istinu. To je bila jasna poruka koju smo mogli čuti te večeri. Ako pogledate kroz istoriju SPC, koja traje osam vekova, naše sveštenstvo i monaštvo je uvek delilo sudbinu ovog naroda i ostajalo sa njim u najtežim situacijama. Uvek se setim herojskog primera svetog đakona Avakuma, koji je nosio kolac i pevao dok su ga Turci vodili na gubilište. Kada su mu prethodno ponudili da se poturči i tako sebi spase život on je odgovorio: „Srb je Hristov, raduje se smrti, pa vi činte šta je vama drago“. Nekima danas je takav primer potpuno neshvatljiv, s obzirom da živimo u vremenu preletača i kameleona, ali ima još uvek puno nas koji ne bismo prodali veru za večeru.

Foto P.Mitić

Feđa ima svoje viđenje situacije kako se našao u spotu Mila Đukanovića i tvrdi da ga neće tužiti.

– Iskreno mislim da je u pitanju greška. Očigledno da je naš nastup na „Bedem festu” 2018. godine najspektakularniji koncert koji se ikada dogodio na tom festivalu, što mi je veoma drago. Možda su naknadno uočili grešku, pa su ipak pustili spot, očekujući da će to proći neprimećeno. U suprotnom, ne bih znao koja je ideja da se hvališ koncertom grupe kojoj si pre tri meseca zabranio ulaz iz razloga nacionalne bezbednost. Pomislio sam da je možda vlast time htela da poruči da je pogrešila i da je „Sindikat“ ipak dobrodošao u Crnoj Gori. Nažalost, pošto su ga, nakon naše reakcije, sklonili s Jutjuba, jasno je o čemu se radi. Naše su pesme bez dozvole bile korišćene od strane raznih političkih partija, ali mi do sada nismo nikoga tužili. Mi nikome ništa ne zabranjujemo, premda su mnogi rado spremni da nama nešto zabrane. Stvarno je smešno ako neka politička partija smatra da sa nama deli zajedničke vrednosti, imajući u vidu da smo mnogo puta do sada jasno stavili svima do znanja šta mi mislimo o stranačkoj politici. Bilo bi lepo da vlast u Crnoj Gori sada kompenzuje ovu povredu naših autorskih prava tako što će ukinuti zabranu. Sami su priznali da smo „primer dobre energije”.

Komentari (1)