Svira flautu, klavir i državna je prvakinja u salsi, đak generacije. Kristina Popović iz Užica poručuje: Svaki poraz je novi izazov

B. BORISAVLjEVIĆ

nedelja, 28. 06. 2020. u 20:43

Свира флауту, клавир и државна је првакиња у салси, ђак генерације. Кристина Поповић из Ужица поручује: Сваки пораз је нови изазов

Kristina Popović Foto I. Marinković

Završila je Grafičku školu u Beogradu i sprema se za Geografski fakultet
ZA nju prepreke ne postoje. Na probleme ne gleda kao na poraze, već kao na nove izazove, na priliku da napreduje, raste, ojača. Tako je Kristina Popović, posle završetka osmog razreda, rešila da se preseli iz Užica u Beograd. Mala sredina nije joj davala dovoljno izbora. Upisala je Grafičku školu, smer tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda, ili modernije grafički dizajn, i maturirala nedavno kao đak generacije. Kao uspomenu od škole je dobila sat.

Ova vedra i nasmejana devojka širi pozitivnu energiju svuda oko sebe. Iako joj, kako kaže, nije bilo lako kada je došla u prestonicu, nije se pokajala. Posebno joj je bilo teško da se navikne na svakodnevni saobraćajni haos, da nauči kako da stigne do škole. Ali uz pomoć "Gugla", za tri meseca savladala je beogradske ulice, a tu su bili i drugari iz škole da joj pomognu. Iako Grafička škola nije u vrhu lista želja budućih srednjoškolaca, naša sagovornica opovrgava činjenicu da je upisuju samo loši đaci.

SALSA I MUZIKA Na državnom prvenstvu u plesanju salse osvojila je prvo mesto i trebalo bi da predstavlja našu zemlju na evropskom prvenstvu u decembru. Plesom je počela da se bavi u sedmom razredu osnovne škole, ali mu se ozbiljnije posvetila kada je upisala srednju. Završila je nižu muziku školu, odsek flauta, a zatim i srednju - klavir i muzička produkcija.

- Beograd daje mnogo veće mogućnosti za školovanje, zbog čega sam odlučila da se preselim. Nisam se nijednog trenutka pokajala što sam upisala Grafičku školu - priča Kristina. - Bili smo ogledno odeljenje, tako da smo imali mnogo više praktične nastave nego đaci u običnim odeljenjima. Radili smo na kompjuteru u "Foto šopu", zatim obradu slika... Slikali smo i prave modele, temperama, ugljem. Imali smo časove u Zoo-vrtu, gde smo crtali životinje, a u sklopu nastave smo obilazili i muzeje.

Naša sagovornica ističe da je najvažnija dobra organizacija i da se sve može stići. Najviše je, kaže, učila u prvoj i drugoj godini, kada je imala opšteobrazovne predmete i trudila se da izvuče prosek. Više od matematike i fizike su je zanimali oni stručni. Neretko se dešavalo da ceo dan provede na nastavi, pre podne u srednjoj, posle podne u muzičkoj, pa onda uveče na trening plesa.

- Kada nešto zaista volite, ništa nije teško - priča Kristina. - Imala sam i podršku profesora kada su mi se neki termini nastave poklapali. Najvažnija je dobra organizacija, ali da ništa ne trpi zbog nekih drugih obaveza. To sam uspela, tako da sam uvek imala vremena i za druženje, a ne samo učenje.

Kristina se sprema za polaganje prijemnog ispita na Geografskom fakultetu - odsek prostorno planiranje. Sa neizbežnim osmehom nam otkriva da nije baš sigurna šta je to konkretno, ali želi da proba. Kao i do sada, ne sumnjamo da će uspeti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zemlja

30.06.2020. 17:58

Pišite o dobtj deci da drugi vidr i da se dobrim delom i zalaganjem može biti u novinama.