Nemačka banka pomaže ozdravljenje vodovoda u Vrbasu: Neće biti arsena u slavinama

Z. RAJIĆ

subota, 27. 06. 2020. u 13:30

Немачка банка помаже оздрављење водовода у Врбасу: Неће бити арсена у славинама

Foto: JKP "Komunalac"

Najbolju pijaću vodu imaće Kucura, Savino Selo, Zmajevo, Ravno Selo...
POSLE tri godine priprema, koliko je prošlo od potpisivanja ugovora između Nemačke razvojne banke KfW, Vlade Srbije, lokalne samouprave i JKP "Komunalac", ovih dana je počela realizacija projekta unapređenja vodosnabdevanja, koji bi trebalo da poboljša kapacitet gradskog izvorišta u Vrbasu i obezbedi pitku vodu u svih pet sela u opštini.

Iz kućnih slavina bi, kako ističe direktor JKP "Komunalac" Siniša Adamović, trebalo da poteče najbolja moguća pijaća voda u Kucuri, Savinom Selu, Zmajevu, Ravnom Selu i Bačkom Dobrom Polju, gde su meštani upućeni na eko-česme, jer je voda iz vodovoda zabranjena za upotrebu zbog viška arsena još od 2006. godine.

- Biće najpre postavljen cevovod do Kucure i Savinog Sela, u dužini od 14 kilometara. Njime će vodovodi ovih naselja biti povezani na vodozahvat u Vrbasu, gde će na kraju projekta kapacitet biti 150 litara u sekundi, a biće izgrađen i rezervoar od 1.500 kubnih metara za snabdevanje u kriznim danima velike potrošnje - predočio je Adamović.

ČETIRI ODSTO KUĆNOG BUDžETA NEMAČKA banka je dodelila kredit kako bi obezbedila samoodrživo poslovanje JKP, kroz povećanje cene i stepena naplativosti vode.
- U KfW smatraju da se za vodu mesečno može izdvajati četiri odsto kućnog budžeta - kaže Adamović.

Pored dogradnje fabrike vode, na izvorištu će, izneo je direktor, biti izgrađeno pet novih bunarskih polja.

- Za stabilno vodosnabdevanje Banka KfW odobrila je Opštini Vrbas kredit od 4,1 milion evra na 15 godina, sa grejs periodom od pet godina i kamatom od 1,1 odsto. Zajam koji mora biti vraćen je 2,8 miliona evra, ili 70 odsto kredita, a preostalih 30 odsto je dodeljeno bespovratno - objasnio je Adamović.

Nemačka banka će finansirati izgradnju vodovodnog kraka Vrbas - Kucura - Savino Selo, a to će, napominje Adamović, omogućiti da se trasa proširi na preostala tri sela, čije bi spajanje sa gradskim izvorištem trebalo da podrži Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

Predsednik Privremenog organa Opštine Milan Glušac naglašava da je bilo potrebno uraditi mnogo toga da bi Vrbas ušao u program KfW banke "Pomoć vodosnabdevanju i kanalizaciji u opštinama srednje veličine u Srbiji", koji je obuhvatio i Kikindu, Knjaževac i Paraćin.

- Smanjili smo gubitke vode sa 42 na 24 odsto, izbušili dva nova i revitalizovali 13 starih bunara i zamenili 300 ventila u šahtovima, 13 bunarskih i 31 kanalizacionu pumpu i čak 15.000 vodomera, od kojih se više od polovine daljinski očitava, po čemu smo prvi u Srbiji - istakao je Glušac.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Leštanac

27.06.2020. 23:15

Urednici, kakave veze ima gordji tekst sa rublikom gde se objavljuju vesti iz Beograda i okoline? Ili ono "radio ne radio svira ti radio". Bravo!!!!