KAKAV je sastav tečnosti koja je u utorak iz velike odvodne cevi puštena u Dunav kod Ade Huje i dalje je nepoznat. U toku dana u kanalu Galovica na Savskom nasipu u vodi su primećne mrtve ribe kao i leševi životinja. Očigledno, prestonički vodotokovi su uprkos apelima nadležnih u udruženja za zaštitu životne sredine postali prave deponije.

Nadležni iz Gradskog sekretarijata nisu odgovorili da li su imali prijave građana povodom najnovijih situacija na rekama i kanalima. Nije poznato ni da li su inspektori Sekretarijata za zaštitu životne sredine obišli pomenute lokacije kako bi se utvrdilo da li je tečnost koja je ispuštena u Dunav ili zagađena voda u kanalu opasna po okolinu i zdravlje ljudi.

Prema rečima predstavnika udruženja "EKO Pančevački rit" pomenuta cev najverovatnije ide iz bazena jedne od fabrika koje se nalaze u ovom delu grada.

- Slična situacija je bila i pre dve godine. Bazeni u proizvodnom pogonu su se napunili, nisu mogli više da zadrže tečnost pa je neko iz fabrike kroz odvod ispustio otpadnu vodu u Dunav - objašnjavaju u pomenutom udruženju.

Problem u kanalu Galovica međutim postoji odavno. Žitelji ovog dela grada bezuspešno su se obraćali nadležnima za pomoć kako bi se kanal uredio, ali odgovora nije bilo. Osim uraslog šiblja na sve strane, po kanalu je razbacano smeće, stari nameštaj, plastika a od srede u vodi plivaju i leševi životinja koje su građani primetili i alarmirali nadležne.