Iz vozila snimaju i pišu kazne: Nova oprema “lovi” nepropisno parkirane

S. B. M.

utorak, 02. 06. 2020. u 08:30

Из возила снимају и пишу казне: Нова опрема “лови” непрописно паркиране

Vozači će morati da budu oprezniji / Foto P. Milošević

Gradske službe će uskoro koristiti i najsavremeniju opremu za kontrolisanje nepropisnog parkiranja. Automobili poseduju moderan sistem za očitavanje i prepoznavanje registarskih tablica

NEPROPISNO parkiranje i nepoštovanje saobraćajnih propisa beogradske vozače uvek je koštalo, ali u narednom periodu kazne i prijave će nadležne službe pisati "iz još više uglova". Pored radnika "Parkinga" koji krstare i šalju kazne, kao i komunalnih milicionara, uskoro bi automobile ostavljene na nedozvoljenim mestima trebalo da snime specijalni automobili, koja poseduju video-opremu.

Uplatnica i dokazni materijal stizaće na kućnu adresu vlasnika vozila, da podseti vozače gde i kada su ostavili vozilo na prostoru gde to nije dozvoljeno.

- Na ulicama Beograda pojaviće se nova vozila, opremljena najsavremenijom tehnologijom čija će funkcija i zadatak biti održavanje komunalnog reda u oblasti parkiranja i efikasne naplate - kaže Dušan Rafailović, Sekretar za saobraćaj.

Ova nova vozila poseduju specijalnu nadogradnju i elektronski sistem za očitavanje i prepoznavanje registarskih tablica putem mobilnog video-nadzora.

To u praksi znači da ako neko zaustavi vozilo ispred apoteke da hitno kupi lek, patrola u vozilu može da snimi tablicu i "čestitka" stiže na kućnu adresu. Isto važi i ako neko upali "sva četiri" i zaustavi vozilo u žutoj traci, ili zastane u Bulevaru kralja Aleksandra, Dimitrija Tucovića, Jurija Gagarina da bi obavio neki posao.

Ovo nije jedina novina. Plaćanje usluge elektronskim putem, SMS porukom ili putem aplikacije na mobilnom telefonu omogućiće da se obavlja izdavanje elektronskog naloga za plaćanje dnevne parking-karte, koja se plaća naknadno, čime se unapređuje dosadašnji način izdavanja rešenje naloga za plaćanje dnevne karte".

- Obaveštenje o izdatoj dnevnoj karti po registarskoj oznaci vozila biće dostupno korisniku parkirališta počev od momenta izdavanja elektronske parking-karte preko sajta i korisničkog servisa preduzeća. Istovremeno će obaveštenje biti dostupno korisniku i slanjem SMS poruke ako postoje tehničke mogućnosti. Korisnik koji je započeo usluge korišćenja parkiranja u dnevnom trajanju u obavezi je da se od momenta činjenja informiše o izdatoj elektronskoj dnevnoj parking-karti - navodi Sekretar za saobraćaj Rafailović, obrazlažući da se ovim novinama podiže nivo kulture parkiranja i unapređuje funkcionisanje "Parking servisa".

OBAVEŠTENjA

NA tablama parkirališta, na vidnom mestu biće istaknute informacije koje se u zavisnosti od parkirališta odnose na vreme naplate parkiranja, kategoriju vozila koja se tu mogu parkirati, vremensko ograničenje, cenu usluge, način plaćanja i kontrole, kao i način izdavanja elektronske dnevne parking-karte...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

kameras banderas

02.06.2020. 22:49

Znaci to je stiglo u kontejnerima kineskih donacija , umesto maskih koji ste trebali da "besplatno " podelite narodu da im spasite zivote.

Veljko

03.06.2020. 13:26

@kameras banderas - Država daje dozvole kako bi otimala na porezu lokalima koji neispunjavaju ni naj osnovnije kriterijume. A onda mi vozači lomimo glavu i kičmu kako bi im dostavili robu a usput nas love kao zveri. Pa ima li kraja gluposti i bezobrazluku. UŽAS.

Beast

03.06.2020. 13:23

Udri narod po dzepu, jbg treba sad narod da vrati tih 100e sto je dobio plus kamata. Treba budzet da se napuni, banana drzava.