Penzionerima pomoć do vrata: Sistem gerontodomaćica funkcioniše drugačije nego ranije

M. Stanojković

04. 05. 2020. u 08:47

Пензионерима помоћ до врата: Систем геронтодомаћица функционише другачије него раније
Penzionerima pomoć do vrata: Sistem gerontodomaćica funkcioše drugačije nego ranije

ZBOG mera uvedenih tokom vanrednog stanja usled kovida 19, pojedini stariji Beograđani su uskraćeni trenutno ili malo duže čekaju na neophodne usluge pomoći u kući. Gerontodomaćice ne mogu, naime, istim tempom da pružaju usluge kao ranije. Umesto 623, koliko ih je bilo na raspolaganju pre uvođenja vanrednog stanja, sada prestoničke penzionere opslužuje njih 500.


Razlog smanjenja broja je to što su pojedine zaposlene na ovim poslovima socijalne zaštite, zbog hroničnih bolesti i zatvaranja predškolskih ustanova i brige o deci, ostale kod svojih kuća i nisu u mogućnosti da rade. Takođe, iz bezbednosnih razloga penzionerima su dostupne samo do vrata, a ulaze u domove samo gde je nužno.


- Korisnicima je ova usluga omogućena redukovano shodno epidemiji - kaže za "Novosti" Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu. - Službu čini 650 žena, gerontodomaćica i domaćica u klubovima za stare. Na terenu ovu uslugu pruža 500 gerontodomaćica za 1.662 korisnika. U proseku, jedna zaposlena obiđe tri do četiri korisnika, zavisno od terena na kome se nalaze.


Tokom prvih nedelja vanrednog stanja bio je prepolovljen broj gerontodomaćica u odnosu na redovnu situaciju, a one koje su bile angažovane, radile su na opštinama na kojima stanuju kako bi pešice mogle da pokriju terene. Kad je sklopljen ugovor sa GSP, zaposlene kao pomoć u kući mogu da računaju na prevoz, pa samim tim mogu da pomognu većem broju korisnika.


- Na kraju prve nedelje od uvođenja vanrednog stanja radilo ih je 502, a od ukidanja javnog prevoza 278 koleginica - kažu za "Novosti" u službi "Pomoći u kući". - Taj problem je rešen tako što je Grad Beograd u saradnji sa GSP organizovao dodatne linije.


- Sa Centrom za socijalni rad prilagodili smo uslugu u cilju smanjenja epidemiološkog rizika - objašnjava Stanisavljevićeva. - Usluga se obavlja isključivo na način da gerontodomaćice nabavljaju namirnice i dostavljaju ih korisnicima na ulaznim vratima stana, bez ulaženja u prostor stanovanja. Izuzetak su korisnici koji su potpuno nepokretni i samiu.


PREDNjAČE NOVI BEOGRAD I VOŽDOVAC


NA 14 gradskih opština na kojima se pruža usluga "Pomoć u kući", ima u proseku oko 100 korisnika. Najviše korisnika ima na opštinama Novi Beograd i Voždovac. Savski venac, Sopot i Lazarevac imaju manje korisnika od proseka.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije