SAVSKO jezero biće stecište vrhunskih sportista ukoliko se u potpunosti ostvari ambiciozni projekat izgradnje triatlonske staze. Odbornici Skupštine grada su na poslednjoj sednici usvojili predlog o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za ovaj posao, ali kada će on biti realizovan, još ne može da se kaže, budući da je projekat u prvoj fazi izrade.


Izgradnja staze incijativa je Triatlon saveza Beograda. Okvirnom granicom obuhvaćena je površina od oko 39,7 hektara i tu je planirana kružna biciklistička staza - velodrom na otvorenom. Međutim, ova sportska disciplina koja objedinjuje plivanje, biciklizam i trčanje već se godinama održava na Adi Ciganliji. Cena takvog prestižnog takmičenja u Beogradu jeste obustavljanje saobraćaja u okolnim ulicama, što bi izgradnjom staze bila prošlost.


- Ideja o izgradnji triatlon staze proizašla je pre svega zbog nemogućnosti organizacije profesionalnih takmičenja triatlonaca bez zatvaranja gradskih ulica i stvaranja bespotrebnih saobraćajnih gužvi - kažu u preduzeću. - Izgradnja ovakve staze omogućila bi organizaciju celokupnog takmičenja samo na teritoriji pod našom upravom, što bi umnogome rasteretilo gradske ulice.


Kako su nam potvrdili iz uprave JP "Ada Ciganlija", plan je da triatlonska staza bude izgrađena na savskoj strani, neposredno uz savski nasip.


RAZVOJ JEZERA


UPRAVA Savskog jezera otpočela je projekat "Ada i svet 365", čiji je cilj da popularno izletište bude aktivno tokom cele godine. Takođe, prema Programu poslovanja, razvoj Savskog jezera biće fokusiran na sanaciju, uređenje i rekonstrukciju postojećih elemenata Ade, poput šetnih i biciklističkih staza, kao i sportskih igrališta.