Stotine stanara bez tople vode: Korenje drveća oko zgrada na Voždovcu probilo kanalizacione cevi, izlile se fekalije

J. Gočanin

10. 02. 2020. u 09:38

Стотине станара без топле воде: Корење дрвећа око зграда на Вождовцу пробило канализационе цеви, излиле се фекалије

Foto. N. Skenderija

Godinama imaju ovaj problem, a javna preduzeća negiraju odgovornost
LOŠA komunikacija između javnih gradskih preduzeća jedan je od razloga što stanari iz Ulice braće Jerković od ulaza 167 do 177 mesecima ne mogu da reše problem sa izlivanjem kanalizacije. Poslednji put to se dogodilo početkom nedelje. Da bi sprečili dalje izlivanje fekalija, "Vodovod" i "Beoelektrane" isključili su im hladnu i toplu vodu. Na teren su izašle ekipe JP "Gradsko stambeno" i ustanovile da se kanalizacija izlila zbog korenja drveća koje je probilo cevi. Stabla bi "Zelenilo" trebalo da poseče.


Fekalije su se poslednji put izlile krajem prošle nedelje, kada je oko 200 stanara ostalo bez vode. Pozvali su "Gradsko stambeno" i te večeri isključena im je hladna voda kako bi se utvrdio uzrok problema.


- Godinama imamo ovaj problem, a javna preduzeća samo prebaciju loptu s jednog na drugo - priča jedan od upravnika Zoran E. - "Stambeno" je dolazilo, iscrpilo kanalizaciju i zaključilo da cevi moraju da se menjaju. Drveće posađeno oko zgrade probilo je kanalizacione odvode, pa se zato fekalije izlivaju. "Beoelektrane" nam još uvek ne puštaju toplu vodu, koju su isključile u nedelju zbog pritiska, kako opet ne bi došlo do curenja. Nedelju dana ne možemo da se okupamo, vodu grejemo na šporetu. A ima i stanara sa malom decom.


Da bi se problem rešio drveće mora da se poseče i da se povadi korenje, a zatim da se zamene cevi. Ipak, brzu sanaciju problema koči loša koordinacija gradskih preduzeća.


Foto. N. Skenderija


- Naše ekipe izašle su na teren iste večeri po dobijanju prijave. Iscrpili smo kanalizaciju u roku od dva dana i konstatovali da je neophodna zamena cevi. Stabla koja su u trasi kopanja, u nadležnosti su "Zelenila" koje treba da ih ukloni - kažu iz Gradskog stambenog.


PROČITAJTE JOŠ: Vesić obišao radove u Bulevaru patrijarha Pavla (FOTO)


Iako iz ovog preduzeća tvrde da su zato odmah kontaktirali Sekretarijat za stambene poslove, kao i JKP "Zelenilo Beograd", iz "Zelenila" za "Novosti" kažu da im se niko, ni građani, a ni gradske službe povodom ovog problema nije obraćao.


- Potrebno je da se građani pre svega obrate JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" koje će, uvidom u stanje na terenu, utvrditi da li je stablo zaista uzrok curenja iz instalacija. Ukoliko se ustanovi da jeste, na osnovu naloga Komunalne inspekcije drvo može biti uklonjeno u veoma kratkom roku - navode iz "Zelenila".PUNE ŠAHTE


STANAR Dane iz ulaza 171 sproveo je reportere "Novosti" kako bi se uverili u veličinu problema koji imaju. Postoji šest šahti i sve su pune vode, otpadnih materija, a u jednoj mogu se videti i glavice kupusa. Svaka je pred ponovnim izlivanjem i sa napuklim cevima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Deda Panta

10.02.2020. 09:57

Umesto da obnove cevi novom trasom oni za čas iseku 5-10 stabala, zamene 1m cevi i rešli problem? Umesto da sačuvaju zelenilo a cevi su i onako stare postave nove do šahta malo pomere van pravca korenja mi lako upropastimo okolinu i zdravlje jer je to jeftinije malo i brže ga skinu sa vrata. Jad i beda.

Само

10.02.2020. 20:21

@Deda Panta - Е па "деда Панто": дрво се уклони за пар минута и санација шахта обави за пар сати а изградња новог цевовода потраје и по месец-два а и цена није занемраљива! Уколико станари могу да се "стрпе" толико и не користе канализацију, само напред! Можда је једноставније посадити ново дрвеће на већем растојању од цевовода а не где ко стигне! Дакле питање "даре и мере" !

Анти Антифа

10.02.2020. 10:28

И сад ви хоћете дрвеће у граду. Коме је до зеленила нека се врати у шуму

Zoran Kg

10.02.2020. 11:31

Žile drveća se probijaju kroz šahte koje su zidane i tu se hrane i brzo zatvaraju cevi. Rešenje :ili seča drveća ili nova kanalizacija.

Logic

10.02.2020. 11:53

Ma da krivo drveće, secite ga, ko hoće zelenilo, ajd natrag u sumu! A naročito kriva vrsta drveća u čijem korenju rastu glavice kupusa. Jedinstvena vrsta ! Kuda sa njom?