Balkanska ulica je jedna od retkih koja od svog prvog imenovanja nije menjala ime u prestonom gradu. Ali zato je dostojanstvenu Kraljicu Nataliju na više decenija potisnuo Narodni front, da bi se kraljica pobedonosno vratila na svoje mesto početkom tranzicije. Doduše, tranzicija nije bila baš pobednička, ali to je neka druga priča...

Balkanska je simbol Beograda na svoj, autentičan način. Decenijama se u prestoni grad stizalo železnicom. A potom, od izlaza iz Železničke stanice logičan put bio je uzbrdo - uz Balkansku. Tamo, naviše, za mnoge su stajali obrisi novog, obećanog grada. Decenijama su maleni šegrti, dečaci dolazili u grad kako bi ovde dobili uhleblje i priliku da "uzmu zanat u ruke" i pobegnu od ruralne neimaštine.

Dugo su Balkansku ulicu smatrali mestom na kome su se nalazili najbolji i najugledniji trgovci, a važilo je i pravilo da se na tom prostoru može kupiti sve što je važno u Beogradu.

Načičkane radnje sa tendama bile su ovde početkom 20. veka kao neophodna trgovačka žila-kucavica, a slično je bilo, recimo, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.


PROČITAJTE JOŠ: Beogradske priče: Predratna upozorenja na opasnost od droge

Ulica kraljice Natalije imala je drugačiju prošlost. Njeno precizno prosecanje vezano je za trgovce grubim tkaninama - abadžijama. (Doduše, za naš, "prefinjen" ukus sve što su koristili naši preci bilo bi, više ili manje - grubo.). Tokom razvoja i širenja glavnog grada i ovaj deo je postajao elitni. Gusto naseljen, bio je dom mnogih uglednih političara i najviših državnih funkcionera, pa je drugi deo ulice, onaj bliži Miloševoj, neko vreme nosio ime "Ministarska".

 

Možda najšarmantniji naziv, doduše u žargonskom obraćanju, Ulica kraljice Natalije nosila je kada su je u šali prozvali "Ulicom apsolutnih početnika". Bilo je to osamdesetih godina prošlog veka kada je poznati svetski muzičar Dejvid Bouvi napravio istoimenu pesmu, a budući da je najveće beogradsko porodilište smešteno u ovoj ulici, mnogi su ovaj naziv osetili primerenim i duhovitim.


HOTEL "PRAG"

Na uglu Balkanske i Ulice kraljice Natalije već decenijama stoji Hotel "Prag". Ovo zdanje se nalazi na ovom mestu od 1929. godine a delo je arhitekte Đure Borošića i izgrađen je u stilu "art dekoa".

U to vreme su mnogi ugledni i veliki hoteli u gradu imali i svoje "male" imenjake, najčešće u formi omalenih kafana u blizini većeg zdanja. Vlasnici malih lokala "grebali bi se" o ugled velikih, tako što su nadevali imena svojim kafanicama "Mali Prag", "Mala Moskva", "Mali Pariz"...