Rešava se status više od polovine zaposlenih na određeno vreme: Najviše radnih knjižica biće u obdaništima na Voždovcu

B. Borisavljević

sreda, 05. 02. 2020. u 12:52

Решава се статус више од половине запослених на одређено време: Највише радних књижица биће у обдаништима на Вождовцу

ODLUKE Grad će zaposlenima obezbediti bolje uslove za rad/Foto:P.Mitić

U radni odnos treba da bude primljeno 1.164 radnika u obdaništima. U 17 ustanova rade 5.273 osobe, od kojih 3.883 u vrtićkim grupama
RADNU knjižicu, posle više godina rada na određeno vreme u vrtićima, dobiće 1.164 radnika. Najviše primljenih u stalni radni odnos biće u Predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu - 203, dok ih je najmanje u PU "Perka Vićentijević" u Obrenovcu - devetoro. Među novozaposlenima prednjače vaspitači, koji su i najbrojniji kadar u predškolskim ustanovama.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, od oko 9.000 ukupno zaposlenih u 17 predškolskih ustanova, više od polovine su vaspitači, odnosno 5.273. Od tog broja, 3.883 radi sa mališanima u vrtićkim gupama, dok njih 1.840 brine o bebama u jaslama.


- Vaspitači se bave teškim i odgovornim poslom i veoma je bitno da im Grad ponudi i obezbedi što bolje uslove za rad - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Zahvalni smo Vladi Srbije što je razumela naše potrebe. Zaposleni u predškolskim ustanovama, koji su do sada radili na određeno vreme, prijemom u stalni radni dobiće veću izvesnost i sigurnost.


Odluka o zapošljavanju tiče se svih profila zaposlenih, kako vaspitača tako i kuvarica, spremačica, domara, administrativnog osoblja, a ovim prijemom će biti rešen status više od polovine zaposlenih na određeno vreme.


Posle vrtića na Voždovcu, najviše "novih" na platnom spisku biće u najvećoj predškolskoj ustanovi "11. april" u Novom Beogradu - 180, a slede PU "Boško Buha" na Paliluli sa 172, Čukarica - 132, Zvezdara - 113, Vračar - 72, PU "Dr Simo Milošević" u Zemunu - 61, "Jelica Mladenović" u Mladenovcu - 46, "Dečiji dani" Stari grad - 30...


Pročitajte i: Stanari višespratnica izbegavaju "Infostan" iz jednog prostog razloga, a posle upravnici moraju da “jure” neplatiše


Prijem u stalni radni odnos ne znači zapošljavanje novih kadrova, već se radi o zaposlenima koji su bili u sistemu predškolskog obrazovanja, a ugovori su im produžavani na određeno vreme. To praktično znači da neće biti novih izdvajanja iz budžeta za zaposlene u predškolskim ustanovama, pošto je novac za te namene opredeljen jer su oni već primali platu nekoliko godina.


BROJKE

Najviše zaposlenih vaspitača i medicinskih sestara je u novobeogradskim obdaništima - 804 i na Zvezdari - 681, a najmanje u Barajevu - 73.

Prosečan broj godina vaspitačica je 41,6, dok su mesečna primanja, u proseku, 53.098 dinara. U obdaništa je upisano oko 60.000 dece.
Komentari (1)

Leštanac

05.02.2020. 13:10

Važno da je vaterpolista na čelo gradskog sekretarijata za obrazovanje. Ej pored toliko prosvetnih radnika na čelu obrazovanja vaterpolista. Jedno i bedno.