Godina pacova stigla i na Kalemegdanu: Kinezi u Beogradu i Srbiji dočekali svoju Novu godinu (FOTO)

A. VOJINOVIĆ - Z. NIKOLIĆ

24. 01. 2020. u 18:51

Osim vatrometa, beogradsku tvrđavu su u petak veče krasili i mnogobrojni lampioni

Година пацова стигла и на Калемегдану: Кинези у Београду и Србији дочекали своју Нову годину (ФОТО)

Eksponati festivala svetlosti Foto I. Marinković

KINEZI u Beogradu svoju Novu godinu dočekali su u 17 časova na Kalemegdanu, istovremeno kada i njihovi sunarodnici širom Kine, budući da je ova dalekoistočna zemlja u jednoj vremenskoj zoni. U velikom, nezaobilaznom vatrometu i drugom Kineskom festivalu svetla su kod fontane "Ribar" na Beogradskoj tvrđavi, na dočeku godine Pacova, osim Kineza uživali i mnogobrojni Beograđani.

Proslavi kineske Nove godine prisustvovali su i ministri Vladan Vukosavljević i Aleksandar Antić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. Program je vodio umetnik Slobodan Trkulja, koji je osnivač ovog festivala.

Popularni Kališ su krasili lampioni najrazličitijih boja i oblika. Najlepši je ubedljivo bio tradicionalni kineski zmaj, koji je privukao najviše pažnje i najviše puta bio fotografisan. Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga. Izložba će biti na Kalemegdanu sve do 16. februara, a ulaz je besplatan.

- Svečarsko veče, kao naš doček, zove se ču-si, i tada su svi članovi familije na okupu - kaže Olivera Golijanin iz Instituta "Konfucije" u Beogradu. - Iako su nam kulture daleke, možda je najbliže poređenje ovakvog praznika sa našim Božićem. Ovo je sigurno jedan od najvećih godišnjih praznika kod njih.

To je i najveća sezonska planetarna migracija Kineza. Svi koji su rasejani širom sveta, ukoliko mogu, pohrle kući da praznik provedu sa onima koje najviše vole i poštuju.

Vatromet na Beogradskoj tvrđavi- NJihova Nova godina se obeležava po lunarnom kalendaru i nije "statični" praznik, već "pada" od 15. januara do 15. februara - objašnjava Olivera Golijanin. - Dočekuju je u ponoć, i tada počinje vatromet. Zaista se puca na sve strane i iz sve snage. Kinezi veruju da će na ovaj način rasterati zle duhove i da se tako štite od svih potencijalnih zlih sila u godini koja nastupa.

Udruženje Kineza u Srbiji je već utemeljeno tokom više decenija, pa je tako predsednik Jin Dongrong čitaocima "Novosti" i njihovim porodicama poželeo srećan praznik.

U svetlosti porodičnog okupljanja i poštovanja, "naš" kineski predsednik bio je veoma lepo raspoložen i srdačan, upućujući nam pozdrave sa Zlatibora, gde se trenutno nalazi. Članovi ovog udruženja su često u medijima i zbog otvaranja velikih infrastrukturnih i drugih objekata u našoj zemlji, koje su izveli graditelji iz Kine. Pre nekoliko decenija, kada su prvi Kinezi počeli da se nastanjuju u našem gradu, uglavnom su bili poznati kao trgovci. Danas ih više prepoznajemo kao ugledne investitore.

NIJE DALEKO

NISU svi Kinezi mogli da odu kući, ali čari moderne tehnologije pomogle su im da prevaziđu ogromnu distancu. Jednog od trgovaca, Hua, mobilni telefon "spojio" je sa rođacima iz Kine. Tako je mogao da vidi njihovu raskošnu trpezu i sve detalje proslave. Nije sve tako daleko, kao što izgleda...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije