Ukinuli linije pa prate gužve

S. B. M.

06. 11. 2019. u 16:02

Укинули линије па прате гужве

Autobus 43 okreće ispod Pančevačkog mosta - Foto: N. Skenderija

Polemike oko izmene trasa nekoliko autobusa javnog prevoza. Sekretarijat: Na Trgu republike manje vozila
BEOGRAĐANIMA je obećan bolji javni prevoz od 1. septembra! Gužve, kašnjenja, preskakanje polazaka i manjak vozila tokom leta pravdan je rekonstrukcijama koje su bile u toku i lošim voznim parkom. Obećano je da će, kada obnova Trga republike bude gotova, a na ulice stignu 244 nova vozila, saobraćaj funkcionisati mnogo bolje. Umesto toga, trolejbuske linije 19 i 28 su ukinute, linije 43 i 96 skraćene do "Pančevca", a 21 i 22 do Slavije. Posle ovih restrikcija, Sekretarijat za javni prevoz analizira novonastalu situaciju.


Od početka radova na Trgu republike, a i ranije, dok su najavljivani, znalo se da će ovo područje zapravo biti velika pešačka zona sa delovima "usporenog saobraćaja". Međutim, da bi se ova zamisao ostvarila, potrebna je mnogo jača mreža vozila na linijama koje "prihvataju" putnike sa linija koje su ukinute zbog pešačke zone. To se nije dogodilo, pa su žitelji leve obale Dunava, Konjarnika i Zvezdare na velikoj muci.

Iz Sekretarijata za javni prevoz ukidanje pravdaju preklapanjem pojedinih linija i optimizacijom trolejbuskog saobraćaja, kao i potrebom da se smanji broj gabaritnih vozila koja prolaze Trgom republike.


Linija 28 uvedena je posle Drugog svetskog rata i godinama se preklapala sa linijama 40 i 77, za koje iz Sekretarijata tvrde da su sada Zvezdarcima opcija. Studentima koji žive u ovom delu grada, ali i ostalim putnicima, značila je direktna veza do Studentskog trga gde se nalaze fakulteti. I skraćenje 43 i 96 palo je teško žiteljima leve obale Dunava, jer na stanicama posle Pančevačkog mosta ne mogu da se uguraju u autobuse koji ih vode do centra.


Linije su ukinute i skraćene, a one koje ih zamenjuju nisu pojačane. Isti broj vozila ostao je na liniji 40, 77, 95... Nisu uvedeni ni dodatni polasci.


Pročitajte još: Trg republike otvoren za saobraćaj


- Organizovali smo snimanje linija 5A, 22A, 24, 26, 29, 31, 40, 41, 77, 79 u centralnoj zoni kao i onih koje voze Bulevarom despota Stefana. Po dobijenim rezulatima izvršiće se detaljna analiza, na osnovu koje će se preispitati postojeći režim rada linija javnog prevoza u centru grada, kao i pojačanje linija za koje se utvrdi da je to neophodno - kažu u Sekretarijatu.

Stručnjaci Sekretarijata prate i analiziraju...


RADOJIČIĆ: AKO TREBA, VRATIĆEMO 28


GRADONAČELNIK dr Radojičić kazao je juče da predstavnici Sekretarijata rade analizu da li postoji dovoljan broj linija koje pokrivaju trasu ukinute trolejbuske linije 28 i da li postoji potreba za njeno ponovno vraćanje.

- Ako bude bilo potrebe da se ukinuta linija vrati, ona će biti ponovo uspostavljena. Najvažnije je obnavljati vozni park GSP i Beograđani će osetiti poboljšanje u gradskom prevozu do kraja godine, kada stignu sva nova vozila - kazao je gradonačelnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Мирослав

06.11.2019. 16:38

Да ли још неко верује у лаж да је на Тргу погрешио извођач радова и да ће пресложити коцке о свом трошку?

Дословно сте толико "добри", да вас човек пожели својим најгорим непријатељима

06.11.2019. 17:06

"Beograđani će osetiti poboljšanje u gradskom prevozu do kraja godine"? Које то тачно године, поштована макето градоначелника госн Радојчићу? 2050 или 60?

milica

06.11.2019. 17:08

Samo dajte autobuse sa nizim ulazom ili kazite vozacu da kad stane na stanici da mora da stane blizu trotoara, ako tako ne urade ne mogu da udjem u visoke autobuse!