POSLEDNjI slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se u dvorištu OŠ "Knez Sima Marković" u Barajevu - dve srednjoškolke šamarale su svoju drugaricu. Incident se desio u utorak, a sve je zabeleženo i na snimku koji kruži društvenim mrežama. Na njemu se vidi kako dve devojčice, I. O. (15) i D. I. (14), tuku i iživljavaju se nad svojom vršnjakinjom A. M. (15), udarajući je naizmenično po glavi. Kako "Novosti" saznaju, po nalogu tužilaštva za maloletnike, policija je podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv dve devojčice koje su šamarale drugaricu.

Navodno, incident se dogodio jer ih je žrtva psovala u komentarima na društvenim mrežama. Sve se odigralo naočigled druge dece, koja nisu ni u jednom trenutku stala u zaštitu drugarice niti pokušala da razdvoje zavađene tinejdžerke.


PROČITAJTE JOŠ: "NOVOSTI" SAZNAJU: Krivične prijave devojčicama koje su šamarale vršnjakinju u dvorištu škole!

- Dođi ovamo, ko ti je rekao da ideš?! Spusti ruke! Šta si pričala? - jasno se na snimku čuju pretnje.

Žrtva i jedna od nasilnica učenice su prvog razreda Srednje škole u Barajevu, dok je druga nasilna devojčica iz jedne srednje škole sa Zvezdare, rekao je za "Novosti" direktor barajevske škole Dobrivoje Jelić.

- Snimak nije nastao u našem, već u dvorištu susedne osnovne škole. Ipak, napadnuta tinejdžerka i ona koja ju je tukla su naše učenice i idu u isto odeljenje. Policija je u četvrtak bila kod mene i tako sam i saznao za snimak. Njima je neko već prijavio ceo slučaj. Sa roditeljima jedne i druge učenice već sam razgovarao - objašnjava direktor Jelić.

Prema rečima dr Aleksandra Pajića, pomoćnika ministra prosvete, tim za prevenciju nasilja, pri ovom ministarstvu, već je aktiviran povodom slučaja u Barajevu. Ministarstvo je naložilo direktoru škole korake koje treba da preuzme, a u ponedeljak će biti započet kompletan inspekcijski nadzor u obe škole, čije učenice su se nasilno ponašale.

- Inspektori će da utvrde sve okolnosti ovog događaja, kao i šta je tim povodom preduzeto u školi - najavljuje Pajić. - Protiv učenica biće pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, a najoštrija zaprećena kazna je isključivanje iz škole. Biće utvrđeno koje mere treba preduzeti kako bi žrtva bila zaštićena na što bolji način.


Dvorište OŠ " Knez Sima Marković" / Foto K. Mihajlović

Naš sagovornik objašnjava da će protiv devojčice koja nije đak barajevske škole, postupak biti pokrenut u školi koju pohađa.


PROČITAJTE JOŠ: Batine i zbog izgleda!

RIJALITI INSPIRACIJA

U SREDNjOJ školi u Barajevu do sada nije bilo ovakvih incidenata, a prema rečima direktora Jelića priča u javnosti o vršnjačkom nasilju čini da ono deci postane interesantno:

- Oni gledaju ove rijaliti i ovo što vidite na snimku je preslikana situacija iz nekog rijalitija. Šta može da učini škola, šta mogu da učine roditelji, kada deca upale televizor i vide sliku i priliku našeg društvenog života.