Vesić: Trg republike otvoren za saobraćaj, završen pre roka (Foto)

Tanjug

subota, 31. 08. 2019. u 09:58

Весић: Трг републике отворен за саобраћај, завршен пре рока (Фото)

Foto Tanjug

Na trgu je postavljeno 100 svetiljki na daljinsko upravljanje čije svetlo može da se prilagođava događajima koji se na Trgu organizuju, parking za bicikle i potapajući stubići sa kamerama

Svi radovi na Trgu republike su završeni i ovaj javni prostor u subotu jutro u devet sati otvoren je za saobraćaj i pešake, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Pedeset i pet dana pre roka grad Beograd je uspešno završio rekonstrukciju Trga republike, rekao je Vesić i čestitao kompaniji Štrabag i Direkciji za gradskog građevinsko zemljište grada Beograda na odlično obavljenom poslu.

"Beograd je konačno dobio centralni trg kakav imaju velike evropske metropole", rekao je Vesić gostujući u jutarnjem programu RTV Pink.

Napravljena je raskošna i prostrana pešačka zona, drvoredi koji imaju 27 stabala više nego ranije, a postavljeno je 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem kakve se od prošle godine nalaze u Balkanskoj ulici, četiri saobracajne trake, nova kontaktna mreža za trolejbuse, pametne klupe s besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku...

Na trgu je postavljeno 100 svetiljki na daljinsko upravljanje čije svetlo može da se prilagođava događajima koji se na Trgu organizuju, parking za bicikle i potapajući stubići sa kamerama...

"Sve to krasi novi Trg republike u Beogradu, koji svi pešaci i vozači ponovo koriste od jutros", rekao je Vesić.

Kako kaže, Trg republike nije bio obična građevinska rekonstrukcija, već uređenje najvažnijeg gradskog prostora na kome će građani sada moći da koriste mnogo kvalitetnih sadržaja.

Sve je i rađeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolja rasveta u gradu i još mnogo toga, dodao je on.

Taj prostor će se, dodao je Vesić, sada koristiti za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija,

On je zahvalio građanima koji su imali strpljenja da sačekaju završetak radova.

Pročtiajte još - Vesić: Rekonstrukcija Trga Republike biće završena do prvog septembra (FOTO)

Nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu sa četiri kandelabra, fasada Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja i saobraćajnog poteza Kolarčeva-Makedonska.

"Za osvetljenje trga ugrađeno je preko 100 novih svetiljki u sistem daljinskog upravljanja. Na čitavom prostoru je zasađeno 27 novih stabala, pa tako sa već postojećim sada ima preko 50 stabala na potezu Vasina – Makedonska - Kolarčeva. Pored 27 kamenih klupa, na Trgu republike će se nalaziti i pet pametnih klupa s besplatnim internetom, senzorima i punjačima za prenosive uređaje. Na dve lokacije predviđeno je i šest potapajućih stubića, koji omogućavaju ulazak vozila s dozvolom, a parking za bicikle postavljen je u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu s Vasinom ulicom”, rekao je Vesić.

On je dodao da je posebnom obradom granita na pešačkom delu obeleženo mesto na kome se nalazila Stambol kapija, a na pojedinim pločama granita biće obeleženo i mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci pali u borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine.

“Zahvaljujem se građanima Beograda koji su imali strpljenja da sačekaju da završimo radove ali sada svi zajedno možemo da uživamo u divnom gradskom trgu. Zahvaljujem im se jer su izdržali torturu Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića koji su sve učinili prethodnih meseci da se rekonstrukcija Trga republike nikada ne završi", rekao je Vesić.

Pročitajte još - Vesić najavio zonu fudbala u centru Beograda

Kako kaže, uništavali su saobraćajne znake, rušili ograde, blokirali radove, napadali radnike i devastirali gradsku imovinu.

"Lagali su da neće biti više saobraćaja na Trgu, da će biti uklonjen spomenik Knezu Mihailu. Danas je tužan dan za Đilasa, Jeremića i Obradovića koji su poraženi time što je Trg republike završen. Pobedio je Beograd koji želi da živi, da se menja i razvija. Zato, drage Beograđanke i Beograđani neka nam je sa srećom naš novi Trg koji će koristiti generacije iza nas”, poručio je Vesić.

On je dodao i da će i Karađorđeva ulica u nedelju biti otvorena za saobraćaj i da je ta ulica primer kako se na pravi način rekonstruišu ulice u gradu.

VESIĆ: NE MOGU DA PREŽALE ŠTO JE OTVOREN TRG REPUBLIKE

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da u današnjem incidentu u centru grada ima elemenata krivicnog dela kao i prekršaja, i da "Đilasovi plaćenici ne mogu da prežale zato što je otvoren Trg republike".

"Pogledajte kako su divljaci Bastać i Jovanović fizicki napali gradskog odbornika Nemanju Joksimovića i novinara koji je pokušao da snimi njihovo divljanje. Ne mogu ovi ludaci i Đilasovi plaćenici da prežale zato što je otvoren Trg republike. Ima ovde elemenata krivicnog dela kao i prekršaja, ali u svakoj zemlji bi ova dva nasilnika i ludaka odveli pravo u ludnicu", napisao je na Fejsbuk profilu Vesić.

Na danas otvorenom za pešake i saobraćaj Trgu republike došlo je do incidenta kada su predsednik opštine Stari grad i Marko Bastać i odbornik NS Nikola Jovanović presreli i verbalno napali predstavnike gradske uprave prilikom promotivne vožnje "Vrabac servisa", koji je takođe danas počeo sa radom.

Bastać i njegove pristalice su se najpre okupili na Trgu republike, na najavljenu "poslednju blokadu" Trga, gde su upalili baklje, žviždali i skandirali, a nakon toga se uputili za kolonom vozila "Vrabac servisa", u trenutku kada je prolazio Čika Ljubinom ulicom i verbalno se sukobili sa funkcionerima SNS.

Iako je u Čika Ljubinoj bio i odbornik SNS Nemanja Joksimoviću, Bastać, praćen pristalicama, verbalno ga je napao, pitajući koliko je koštala rekonstrukcija Trga, gde ide novac građana...

VESIĆ: NEMAČKI SISTEM POTAPAJUĆIH STUBIĆA OD DANAS U CENTRU

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da od danas u najužem centru Beograda, na obodu pešačke zone, radi sistem potapajućih stubića kakav postoji u Berlinu i drugim nemačkim gradovima.

"Postavili smo 15 potapajućih stubića na sedam lokacija na obodima pešačke zone. Svaka lokacija opremljena je kamerama i interfonom. Sistem upravljanja je putem TAG-sistema", rekao je Vesić, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

On je objasnio da vozilo koje ima rešenje Sekretarijata za saobraćaj Skupštine grada Beograda zavisno od režima ulaska koji mu je dodeljen (6-9 sati za dostavna vozila, 0-24 za stanare u pešačkoj zoni, 0-8 časova za posebna vozila) mogu da ulaze automatski tako što kamera “očitava” tablicu samo na jednoj ili više lokacija, zavisno od rešenja Sekretarijata.

"Svi ulazi se nadgledaju putem kamera od 0-24 sata iz monitoring-sobe u garaži Obilićev venac kao i iz Kontrolno-operativnog centra u Masarikovoj ulici", rekao je Vesić.

On je objasnio da stanovnici pešačke zone mogu od 0-24 sata da se informišu o načinima korišćenja potapajućih stubića na telefon 2639-575.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije