BUDUĆI situaciono-komandni centar sistema ranog upozoravanja nalaziće se u Tiršovoj ulici, a ovaj moderni način obaveštavanja i uzbunjivanja biće od velikog značaja za građane Beograda u slučajevima opasnosti - izjavio je juče gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Projektna dokumentacija je spremna, a tender bi trebalo da bude raspisan u septembru. Očekuje se da će sistem početi da funkcioniše u narednih godinu i po, i najpre će biti instaliran u prigradskim opštinama, gde je veća procena rizika.

Prema rečima gradonačelnika, projekat je vredan ukupno 16 miliona evra, od čega će 12 miliona biti uloženo u 316 lokacija i mrežu koja će ih povezivati, a preostala četiri miliona u komandni centar.

Gradonačelnik je naveo da će sistem ranog upozoravanja funkcionisati pomoću detektora na 316 lokacija u gradu, koji će skupljati informacije i prosleđivati ih u komandni centar. To znači da će i građani i sve službe sistema zaštite i spasavanja biti na vreme obavešteni.

- Ovo je preporuka Evropske unije i na ovaj način ćemo sprečavati i smanjivati posledice elementarnih nepogoda i drugih opasnosti - ističe gradonačelnik.

Sistem će mnogo značiti gradskim službama jer unapred upozorava na opasnost. Biće savremen, po uzoru na one u velikim svetskim gradovima, poput Rima i Moskve.

- Podaci će se u situaciono-komandnom centru analizirati i tako obrađeni ponovo biti vraćeni na 316 lokacija sa obaveštenjima ili upozorenjima. To će se postići posredstvom sirena, ali i govornim porukama koje će upućivati ljude kako da reaguju - precizirao je Radojičić i podsetio da se tri decenije nije ulagalo u ovaj sistem.

Pročitajte još: Sistem za uzbunu spasao bi stotine nestalih mališana

Centar u Tiršovoj radiće 365 dana u godini, a građani i mediji imaće blagovremene informacije. Sirene će pratiti sistem procedura za postupanje u vanrednim situacijama, koji je projektovan tako da funkcioniše još 72 časa i u slučaju da padnu sve druge telekomunikacione mreže.

VRSTE OPASNOSTI

U SVETU je detektovano 15, 16 različitih vrsta opasnosti, među kojima su požari, zemljotresi, hemijske i radioaktivne opasnosti, epidemije, terorizam, a jedne od najčešćih su poplave. Grad Beograd je odgovoran za vodotok drugog reda, pa će jedna vrsta detektora biti povezana i sa ovim sistemom - kaže Radojičić.