KOMUNALNI policajci ubuduće će moći putem video-nadzora da snimaju određeni prostor, objekte i vozila. Planirano je da budu opremljeni i sa 40 novih automobila ali i da povećaju broj zaposlenih. Ovu odluka o izmenama kao i planu rada komunalne policije gradski odbornici usvojili su na nedavno održanoj sednici Skupštine grada.

Komunalci će ubuduće moći da obavljaju video-nadzor određenog prostora i objekta kada je to potrebno zbog sprečavanja kršenja propisa iz delokruga Komunalne policije. Posredstvom video nadzora i uređaja za skeniranje ubuduće će imati mogućnost prepoznavanja registarskih tablica parkiranih, zaustavljenih i odbačenih vozila, kada je to potrebno zbog dokazivanja određenog prekršaja.

- Navedenim sistemom omogućava se brže i efikasnije pribavljanje podataka i informacija sa terena, koje se odnose na nepropisno parkiranje u prestonici - navodi se u odluci Sekretarijata za komunalne poslove. - Vozila sa uređajima za skeniranje za jedan sat mogu da prepoznaju od 1.500 do 3.000 registarskih tablica, tako da se procenjuje da će biti uočen znatno veći broj nepropisno ostavljenih automobila, a počinioci prekršaja po kratkom postupku procesuirani.

Pročitajte još - Komunalna policija oduzela još četiri vozila "divljih" taksista

Takođe, uređaji za snimanje moraju biti vidljivi, sa istaknutim natpisom da je prostor ili objekat obezbeđen video-nadzorom. Ovom izmenom se očekuje i da će prihod od naplaćenih novčanih kazni za učinjene prekršaje, kao i prihod Grada biti uvećan.

U planu rada Komunalne policije za tekuću godinu značajna stavka je proširenje ove službe. Osim novih vozila, planirano je da u narednom periodu posao dobije još 63 komunalaca. Komunalci će ubuduće moći da učestvuju i u spasilačkim akcijama koje obuhvataju zaštitu ljudi i imovine od elementarnih nepogoda.

ZA VOZILO NA OBALI - KAZNA 15.000 DINARA

U PRESTONICI će na snagu uskoro stupiti novo pravilo o kaznama za nepropisno parkiranje. Svi koji se budu kretali, zaustavljali ili parkirali vozilo na javnoj zelenoj površini, skverovima i trgovima, tramvajskim šinama ili pešačkim prelazima platiće kaznu od 25.000 dinara. Oni koji vozilo ostave na travnjacima i zelenim površinama duž reka moraće da izdvoje 15.000. Dok će oni koji se budu parkirali oko stambenih i poslovnih zgrada platiti kaznu od 5.000 dinara.