Borba i Obnova ostaju ispred Opštine Voždovac

M. STANOJKOVIĆ

utorak, 12. 02. 2019. u 23:59

Борба и Обнова остају испред Општине Вождовац

Foto D. Milovanović

Skinuta sa sajta anketu o promeni spomen-obeležja. Ideja bila da ih zamene Milunka Savić, Vasa Čarapić, Karađorđe i vojvoda Stepa. SUBNOR razlog povlačenja, niko me nije pritiskao - istakao Aleksandar Savić

POSLE niza polemika o ideji da se ispred zgrade GO Voždovac u Ustaničkoj ulici postave spomenici Milunki Savić, Vasi Čarapiću, voždu Karađorđu i vojvodi Stepi Stepanoviću, na šta su "Novosti" prve skrenule pažnju, anketa je povučena sa sajta! Do ovoga je, prema zvaničnoj verziji, došlo posle sugestije iz Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije (SUBNOR).

PROČITAJTE JOŠ - Voždovac: Partizane povlače u parkić?

Iako je predsednik GO Voždovac dugo istrajavao u ideji da socrealističke spomenike iz 1949. godine "Borba" Sretena Stojanovića i "Obnova" Lojze Dolinara zamene novi, anketa je ukinuta. U Opštini objašnjavaju da je povlačenje ankete trenutna odluka, kao i da će od sastanka sa predstavnicima SUBNOR-a zavisiti dalje postupanje.

PROČITAJTE JOŠ - DNEVNIK ZABLUDA: Ideologija i spomenici

- Posle jednog zajedničkog gostovanja, član SUBNOR-a mi je prišao i sugerisao da se sastanemo i uradimo predlog kako bi ta istorijska kompozicija trebalo da izgleda - kaže za "Novosti" Aleksandar Savić, predsednik Opštine Voždovac. - Usaglasili smo se da uradimo ono što će svima biti u interesu, da niko ne bude oštećen.

Na pitanje da li je s njim neko od gradskih čelnika kontaktirao u vezi sa idejom o spomenicima, Savić odgovara:

- Niko me nije zvao iz Grada. Kada se dogovorimo sa SUBNOR-om, predstavićemo zajednički stav. Do tada ankete neće biti, a posle toga ćemo videti.

Osim predstavnika SUBNOR-a koji su i za "Novosti" izneli stav da nijedan spomenik ne može da se tek tako izmešta, kao i da se u ovom slučaju pribegava pomodarstvu, i Zavod za zaštitu spomenika Beograda izneo je negativno mišljenje o ideji uklanjanja postojećih skulptoralnih grupa. Uprkos uverenju da Milunka Savić svakako zaslužuje spomenik, Zavod podseća da su zgrada opštine i postojeći spomenici neodvojiv deo jednog perioda i da su neraskidivo povezani, te da se ne mogu odvajati.

Da bi ideja bila realizovana, bilo je neophodno zeleno svetlo Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja. Nedavnim usvajanjem Zakona o ratnim memorijalima, osnovan je i Savet za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova u Srbiji. Članovi ovog saveta odlučuju o predlozima, a glavnu reč daje ministar.

GLASALO OKO 30.000 LjUDI

DOK je elektronska anketa još bila aktivna, u njoj je učestvovalo nešto više od 30.000 sugrađana. Prvobitna zamisao bila je da se postojeći spomenici spuste u parkić u blizini u kom bi se napravila projekcija Voždovca od 1800. do danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mladen Karanović

13.02.2019. 16:53

U sve što se subnor meša Srbima je posle toga loše. Dokle više s komunjarama

суббрука

13.02.2019. 22:26

Хахахаа, борци на два потписа! Како их није срамота, комунисти су све фалсификовали, па и борце. Иначе, сви сада морају да имају преко 80 година ... Смешна Србија, трагедија Срба. Нове споменике треба поставити у близини зграде.

Aleksandar

13.02.2019. 22:44

Ma kakav SUBNOR... Komunizam je zavrsena prica. Niko nije hteo da te spomenike ukloni (sto su komunisti inace radili), nego samo da ih premesti u obliznji park gde ne bi smetali nikome. Postoji razlika izmedju uklanjanja i premestanja. Valjda su Milunka Savic, Vasa Carapic, Karadjordje i vojvoda Stepa vazniji od neke tamo komunisticke "Borbe" i "Obnove". Srbija nece krenuti napred dok se ne oslobodi balasti komunistickog zla i terora. Molim gradske vlasti da premeste ove prevazidjene spomenike!