Stefan Nemanja od jeseni na Savskom trgu

M. STANOJKOVIĆ

06. 02. 2019. u 12:21

Стефан Немања од јесени на Савском тргу

Budući izgled platoa ispred stare železničke stanice

U Starom dvoru predstavljna najbolja rešenja budućeg izgleda platoa ispred stare železničke stanice. Pobednički projekat arhitektonskog tima iz Madrida predviđa veliku pešačku zonu

POBEDNIČKO rešenje, kao i radovi koji su ušli u uži krug na konkursu za idejni projekat rekonstrukcije Savskog trga, predstavljeni su juče na izložbi u Skupštini grada. Kako je najavljeno, spomenik Stefanu Nemanji biće postavljen tokom jeseni na rekonstruisanom trgu.


PROČITAJTE JOŠ: Šta se menja u sistemu parkiranja u Beogradu

Prvo mesto pripalo je arhitektonskom timu iz Madrida, koji je, po mišljenju žirija, bio najbolji i zaslužio nagradu od 50.000 evra.


PROČITAJTE JOŠ:
Vesić: Gardijan uvrstio Beograd u top pet letnjih destinacija

- Veoma smo zadovoljni odzivom arhitekata koji su želeli da ostave trag u Beogradu - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Pobednički projekat predviđa veliku pešačku zonu, mnogo zelenila, spomenik Stefanu Nemanji i zgradu bivše Glavne železničke stanice pretvorenu u muzej.

Kako je istaknuto na izložbi, Savski trg biće veći od Trga republike, a krasiće ga spomenik Stefanu Nemanji, koji se trenutno izrađuje u Moskvi, o čemu su "Novosti" ekskluzivno pisale.

Prema tim informacijama, skoro polovina radova na spomeniku Stefanu Nemanji koji izrađuje vajar Aleksandar Rukavišnjikov, već je završena i izlivena, a prvi delovi stići će u Beograd u maju.

- Iza spomenika nalaziće se zgrada železničke stanice - objasnio je Vesić. - Ona će biti pretvorena u objekat kulture, i tako ćemo spojiti stari deo grada sa novim delom, kao što je Beograd na vodi, i dobićemo potpuni preobražaj Savamale, koja će biti centralni gradski trg. Za nekoliko godina na Savskom trgu biće stanica metroa i do njega će se lako doći preko novog savskog mosta i pešačkog mosta. Ove rekonstrukcije rade se zahvljujući projektu "Beograd na vodi", odnosno od doprinosa koje ovo preduzeće plaća Beogradu.


Izložbi su prisustvovali gradonačelnici Beograda i Ljubljane, prof. dr Zoran Radojičić i Zoran Janković, kao i predsednik i potpredsednik komisije Janez Kozelj i Milutin Folić, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i drugi.

PARK I BULEVAR

PREMA rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Beograd je dovoljno veliki grad da nema potrebe da ima samo jedan trg, već više, od kojih će jedan biti Savski trg:

- U kraju koji će biti preuređen urađena je rekonstrukcija Hercegovačke, a u toku je rekonstrukcija Ulice Kraljevića Marka i Karađorđeve, dok su u planu obnove Travničke i Savske ulice, gde se nalazi i Bulevar Vudroa Vilsona i gde se pravi najveći novi park u "Beogradu na vodi".

Vesić sa gostima iz Slovenije / Foto P. Mitić

BEOGRAD ZELENA PRESTONICA EVROPE

BEOGRAD će se ove godine kandidovati za zelenu prestonicu Evrope. Ovu ideju juče je u Starom dvoru predstavio gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, kada je ugostio gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. Prvi čovek glavnog grada Slovenije takođe je podržao srpsku prestonicu u nameri da se ekološki razvija.

Kako je istakao Radojičić, našem glavnom gradu je od važnosti što mu oko aplikacije pomaže Ljubljana, koja je 2016. godine proglašena zelenom prestonicom.

- Možemo mnogo toga da naučimo od Ljubljane - rekao je Radojičić. - Razgovarali smo o transportu, problemima i alternativama u vezani sa komunalnim otpadom i drugim komunalnim temama. Kada je reč o čistoći ulica, poslušao sam savet gradonačelnika Ljubljane da je važno sprečiti onaj prvi papir koji padne, jer on povlači sve druge. Objašnjavajući da je prijateljstvo Ljubljane i Beograda veliko, Zoran Janković je rekao da je Ljubljana zahvaljujući priznanju zelena prestonica Evrope 2016. godine, postala interesantnija investitorima: - Ljubljana je jedini grad u ovom delu Evrope koja je izabrana za zelenu prestonicu Evrope. Drago mi je da sada Beograd aplicira za to priznanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mars

06.02.2019. 13:01

Molim da se zakrpe rupe na putu u Beogradu postaje polako neizdrzivo voziti po kraterima.

Савета

07.02.2019. 14:35

@Mars - Преко и окоп кмратера се хода и нормалан у таквој ситуацији не употребљава никакво превозно средство, чак ни воловска кола а да аутомобил и не спомињем. Ко то ипак ради боље би било да то не ради.

ДАН

07.02.2019. 12:10

Како сам сазнао, постоље споменика Стефану Немањи представља сломљени Виозантијски шлем ? Да то ми не славимо пропаст Византије ? Њу су скоро уништили Крсташи а нама Србима увалили Краљицу. Ми смо им се одужили фреском у Сопоћанима. Није ваљда да славим пропаст оних од којих смо примили Христову веру и они који су били мајка православља! Молим одговор неког надлежног !!!