PACIJENT je uvek u prvom planu, moto je Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnica Srbije". Bez šetanja od domova zdravlja do klinika, svi građani na jednom mestu mogu dobiti kompletnu zdravstvenu uslugu, od lekara opšte prakse do pregleda specijalista svih grana medicine. Zavod se može pohvaliti najsavremenijom laboratorijom na Balkanu, magnetnom rezonancom poslednje generacije, kao i drugim najsavremenijim dijagnostičkim aparatima.

U građanima poznatom "Železničkom zavodu" svakodnevno se obavi oko 1.300 pregleda. Direktor Zavoda, primarijus dr Vlado Batnožić, ističe da su čekanja kod specijaliste minimalna, do sedam dana, a hitni slučajevi se zbrinjavaju odmah. Zavod je akreditovana zdravstvena ustanova na sedam godina.

Pročitajte još: Besplatni pregledi čuvaju naše zdravlje

- Zavod ima DEXA aparat za merenje gustine kostiju, elektronistamograf za ispitivanje vrtoglavica i glavobolja, kompjuterizovano vidno polje oktopus, EEG za neurološke preglede, ultrazvuk 4d - navodi dr Batnožić. - Usluge koje RFZO ne finansira, plaćaju građani, ali su cene u odnosu na privatne ordinacije niže za 30 odsto.

Prema rečima dr Vere Lukić, specijaliste kliničke biohemije, osim standardnih analiza o trošku Fonda, u laboratoriji je moguće uraditi i analize hormona i tumor markere.

- Laboratorija se ne zakazuje, i svi pacijenti koji dođu od 7 do 9 časova budu primljeni, a rezultati se dobijaju istog dana - navod dr Lukić. - Oprema je vrhunskog kvaliteta, a, osim unutrašnje kontrole, radi se i međunarodna sa laboratorijama iz celog sveta. Svi uzorci su barkodirani, tako da je mogućnost greške gotovo nemoguća.

U Zavodu se rade sve stomatološke intervencije za decu i odrasle, izuzev implantologije.

- Koristimo najkvalitetnije materijale i najsavremeniju opremu, a cene su dostupne svim građanima. Tako, je cena fiksnog ortodontskog aparata 35.000 dinara po vilici - kaže dr Olivera Cerović Todorić, načelnik stomatološke službe.

Ulaganje u usavršavanje kadrova je jedan od prioriteta, tako da Zavod plaća zaposlenim i učešće na stručnim kongresima.

SVE NA JEDNOM MESTU

OSIM glavne zgrade u Beogradu, Zavod ima još dva velika objekta u Novom Sadu i Nišu, kao i ambulante u 16 gradova. U svim objektima Zavoda leči se više od 110.000 pacijenata, od kojih je više od polovine u prestonici.

"Lepeza" specijalnosti Zavoda je velika, pored opšte medicine i medicine rada, stomatologije, tu su i neurologija, psihijatrija, ORL, oftalmologija, epidemiologija, interna medicina, ginekologija, radiologija, hirurgija, fizikalana medicina, psihlogija.