Gondolom od Ušća do Kalemegdana za 5 minuta

M. T. KOVAČEVIĆ

05. 12. 2017. u 22:15

Гондолом од Ушћа до Калемегдана за 5 минута
U republičkom budžetu za 2018. godinu rezervisan novac da se zajedno sa gradom finansira izgradnja žičare; Projekat košta 1,8 milijardi dinara

BEOGRADSKA gondola počinje da se gradi sledeće godine, za "Novosti" kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prema nacrtu republičkog budžeta za 2018. godinu, za ovaj projekat izdvojeno je 360 miliona dinara. Istim dokumentom, planira se da 2019. iz svoje kase Srbija izdvoji 840 miliona. Grad Beograd je u obavezi da obezbedi oko 600 miliona. Vazdušno povezivanje Kalemegdana i Ušća koštaće ukupno 1,8 milijardi dinara.

Prema dogovoru, Republika će učestvovati sa dve trećine vrednosti investicije. Kupovina kapsula i izgradnja infrastrukture finansiraće se preko Ministarstva trgovine, turizma, telekomunikacija, a sprovodiće je preduzeće "Skijališta Srbije".

- Grad će naredne godine u budžetu rezervisati 600 miliona za ovaj projekat. On je veoma važan za razvoj prestonice. Sada smo finansijski stabilni i zato mozemo da investiramo u ovakve stvari. Zahvaljujem se ministru Rasimu Ljajiću koji nas je podržao - rekao je Mali.

Vazdušni tramvaj prevoziće putnike linijom dugačkom tačno kilometar. Na Starom gradu, stanica će se nalaziti u blizini pristaništa i "Beton hale", a na novobeogradskoj kod mesta gde je sada skejt park.

Interesantno, startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine. Dok bi stanica kod Kalemegdana bila na visini 106 metara.

Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat u oba smera brzinom od dvadesetak kilometara na čas. Vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosilo bi svega pet minuta. Žičara bi imala tridesetak kabina. U svakoj od njih moglo bi da sedi između 10 i 35 putnika. Prevoz bicikla i pristup osobama sa invaliditetom takođe će biti omogućeni.

LET IZNAD REKE U Planu detaljne regulacije se navodi da bi minimalna visina donje ivice kabine bila 4,5 metara iznad prizemnih objekata i javnih saobraćajnih površina. Čak šest metara od nivoa primarnih infrastrukturnih vodova i 12 metara iznad nivoa reke Save pri najvišem vodostaju. Da bi se izgradila gondola, bilo je potrebno da se planski uredi 10,7 hektara.

Kako navodi gradonačelnik Mali, gondola je atraktivan vid javnog prevoza.

- Uticaće na turizam. Od izrade i sprovođenja ovog plana očekuju se pozitivni efekti i sa saobraćajnog aspekta. Unaprediće se bezbednost, komfor za pešake i bicikliste. Smanjiće se emisija štetnih gasova - zaključuje prvi čovek prestonice.

Podsećamo, ideja o izgradnji beogradske gondole datira još od 1922. godine. U Arhivu je sačuvan nacrt "Građevinsko-tehničkog preduzeća Šumadija", koje je osmislilo povezivanje Beograda i Zemuna žičarom. Istovremeno je ponuđen još jedan projekat, koji je predložila zagrebačka firma "Čavlina i Sladoljev", a njegova trasa bila je zemišljena od Kalemegdana, preko Velikog ratnog ostrva do Zemuna. Oba su bila preskupa, pa se odustalo.


"SKIJALIŠTA": SVE IDE PO PLANU

Sredstva za izgradnju gondole u Beogradu su izdvojena i gradnja je planirana na trasi Novi Beograd - Kalemegdan, sa polaznom stanicom kod TC "Ušće". Ovaj projekat će "Skijališta Srbije" realizovati u saradnji sa gradom. Dosadašnje aktivnosti su bile bazirane na stvaranju potrebnih uslova za gradnju, a trenutno je u toku proces donošenja planskog dokumenta. Paralelno sa tim radi se na pripremi i izradi dokumentacije, a tender za radove i izbor isporučioca opreme bi se mogao raspisati nakon sticanja svih potrebnih uslova za realizaciju projekta, što očekujemo da će se realizovati tokom leta 2018. godine - kažu u "Skijalištima" Srbije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Peci

06.12.2017. 12:39

Glupost! Onaj ko zeli tu relaciju moze da predje Brankov most i stigne na istu tu destinaciju za 10 min vise. Ta trasa nema nikakvu logiku. Niti ce smanjiti guzvu u saobracaju niti ce se dobiti neki vizuelni efekat jer to nije visina od koje bi se pruzao neki panoramski pogled. Bacenih 1.8 milijardi din, plus odrzavanje!

mirko

19.02.2018. 11:33

Bravo... u trenutku kad pola Beograda gladuje, a skejt je postao olimpijski sport, vi cete da rusite skejt park i izgradite fensi gondolu za elitu koja hoce da se preveze od Rajiceve do Ušca... sramota.