STANOVNIKE Kladovske ulice na Zvezdari već mesec dana muči izgradnja nelegalnog objekta na broju 17 u ovoj ulici, koji, kako navode, po svojim gabaritima daleko nadmašuje lokacijske uslove za taj deo opštine, istovremeno kršeći i građevinsku dozvolu koju je izdala Opština Zvezdara.

- Građevinskom dozvolom je dozvoljena izgradnja prizemlja, jednog sprata i potkrovlja - kaže Dragan Stojković, prvi komšija spornog objekta.

- Međutim, početkom aprila, videli smo da objekat ima dva sprata, i da investitor nema nameru da stane. Ime žene investitora nam je poznato, a znamo i da nije prijavila radove, niti platila takse. Podneli smo više od 50 prijava opštinskoj građevinskoj inspekciji, zahtevajući da se hitno spreči dalja gradnja i da se pokrene postupak za nelegalno rušenje objekta.

MINISTARKINO OBEĆANjE - NE VAŽI NAŠI sagovornici su se obraćali i Republičkom sekretarijatu za građevinu i urbanizam, ministarki Zorani Mihajlović, predsedniku Srbije i premijeru.
- Svi dobro pamtimo obećanje ministarke Mihajlović da od 2015. godine divlja gradnja neće biti moguća, i da će takvi investitori i izvođači biti strogo kažnjeni, a objekti uklonjeni. Ispada da je to mrtvo slovo na papiru i da se ništa nije promenilo.

Iako su od građevinskog inspektora Petra Ostojića uspeli da izdejstvuju donošenje rešenja o obustavi radova i rušenju, Ostojić im je, kako kažu, u prostorijama opštinske inspekcije rekao da će investitor nastaviti gradnju i da će je završiti, bez obzira na doneto rešenje. Po završetku radova, nelegalni stanovi će se prodavati pre nego što država uspe u sprečavanju toga.

Više od sto žitelja Kladovske ulice, nakon razgovora sa šeficom inspekcije, obratili su se Gradskom građevinskom inspektoratu i podneli prijavu protiv opštinske građevinske inspekcije i inspektora Ostojića, za kog smatraju da je napravio povredu radne dužnosti.

Meštani ovog dela Zvezdare kažu da svi kojima su se obratili razumeju problem, zgražavaju se nad izgledom i veličinom ove divlje gradnje, ali osim "saosećanja" niko nema stvarnu nameru da postupi po zakonu, i sruši to "ruglo" od objekta, kako ga nazivaju u Kladovskoj ulici.

Za mesec dana, na postojeća dva, sagrađena su još tri nivoa, tako da objekat u blizini Gradske bolnice sad ima pet spratova.

Iz Opštine Zvezdara očekujemo odgovore na pitanja kada će se rešiti problem stanovnika Kladovske ulice, i da li će doći do eventualnog rušenja spornih nelegalno nadgrađenih spratova.