ALEKSANDRU Markoviću, koji stanuje u Dragoslava Srejovića 74/L u opštini Zvezdara, Elektrodistribucija (EPS) je ispostavila račun od skoro 250.000 dinara jer je, kako kažu iz ovog preduzeća, neovlašćeno koristio struju. Navodno je brojilo bez dozvole priključio na njihovu mrežu, zbog čega su ga sankcionisali. Marković negira da je to uradio, ali priznaje da je napravio grešku. Ipak, ne za onu za koju ga terete.

Aleksandar je ugovor o kupovini stana na pomenutoj adresi potpisao 27. oktobra 2016. godine, a ključeve je uzeo mesec dana ranije kako bi majstori sredili enterijer. Međutim, nije u predviđenom roku preveo brojilo sa investitorovog imena na svoje jer, kako tvrdi, imao je previše poslovnih obaveza i bio je bolestan.

- Čim sam ozdravio, 31. januara otišao sam da to regulišem u Vojvode Dragomira - priča Marković. - Tamo sam radnicama napomenuo da kasnim, ali da ću platiti sve što sam potrošio otkako sam ušao u stan.

Posle dva dana nastaje prava drama u njegovom životu.

- Odjednom mi nestaje struja, pretpostavio sam da su mi radnici EPS isključili - nastavlja naš sagovornik.

BROJILO POSTAVIO EPS? ZGRADA u kojoj živi Aleksandar ima 20 stanova. Investitor je, navodno, na vreme izmirio obaveze prema EPS i oni su brojila postavili pre Markovićevog useljenja. Ko je u međuvremenu, i da li je, skidao njegov sat, nije poznato. Prema nezvaničnim informacijama, neke njegove komšije su takođe imale problema sa snabdevanjem, neki su bili priključeni na isti merni uređaj, negde je bilo nepravilno spojenih žica. Ipak, majstori javnog preduzeća su to popravili i stanari uredno dobijaju račune sa logom ove firme.

Dan kasnije odlazi u prostorije nadležnog preduzeća i dokumenta koja su mu data potpisuje iz straha da mu neće priključiti električnu energiju, a na nju se greje. Kad je "hladne glave", kako kaže, pročitao na šta je pristao, shvatio je da je pogrešio. U zapisniku je, naime, navedeno da je potrošio 4.923 kilovata, a nadležnima je za prvu "preciznu" cifru do koje se došlo na nepoznat način jedini argument da nisu mogli da izmere ppotrošnju.

- Pa, kako su došli baš do 4.923 kilovata - pita se naš sagovornik u potpunoj neverici. Iz EPS je "Novostima" potvrđeno da njihovi radnici i instrumenti nisu mogli da očitaju potrošnju na ovom uređaju jer nije evidentiran, pa zaista ostaje nejasno kojom matematikom je EPS došao do pomenutog utroška kilovata.

- Da sam zaista krao struju da li bih otišao kod njih da se prijavim?! - besan je Aleksandar koji je uložio žalbu EPS. - Stan sam uzeo na kredit, sad moram da plaćam kaznu za njihov propust, pa mi ne ostaje para ni za hleb. I da odemo na sud, procesi traju godinama, a novac moram da stvorim odmah.

RAČUNICA

U "RAČUNU za električnu energiju po osnovu Zapisnika o neovlašćenoj potrošnji", Aleksandru Markoviću je kao kazna obračunato 20.786 kilovata prema Zakonu o energetici i Uredbi o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom. To iznosi ukupno 246.652 dinara.