Najmlađi kod logopeda: Muke zadaje 12 slova

B. BORISAVLjEVIĆ

24. 10. 2016. u 23:59

Најмлађи код логопеда: Муке задаје 12 слова
U DZ "Dr Milutin Ivković" pomažu predškolcima da pravilno govore. Prošle godine kroz ovu ustanovu prošlo je 2.850 mališana

IZGOVARANjE slova r, l, lj, č, dž, š, c, z, s... zadaje najviše problema budućim prvacima u govoru. Kako bi, kad krenu u školu, lakše savladali azbuku i abecedu, predškolci, uz pomoć logopeda u domovima zdravlja, ali i privatno, uče da pravilno izgovaraju glasove.

Prema rečima Savke Pavlovski, logopeda u Domu zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli, šestogodišnjaci najviše problema imaju sa izgovaranjem 12 kritičnih glasova. Kroz ovu zdravstvenu ustanovu je lane prošlo 2.850 mališana i pružene 9.844 usluge, odnosno svako peto dete uzrasta do šest godina koje živi na opštini Palilula.

- Pregled kod logopeda je jedan od obaveznih u predškolskom uzrastu, a najčešći problem kod mališana je poremećaj artikulacije, odnosno izgovor pojedinih glasova - objašnjava Pavlovski. - Smatra se da bi dete sa sedam godina trebalo pravilno da izgovara sve glasove. Bitno je da roditelji prate svoje dete i da se na vreme jave logopedu, kako bi se problem rešio. Veliku ulogu imaju i pedijatri, pa timski rad dovodi i do dobrih rezultata.

Primarni fonološki razvoj završava se do pete godine, ističe naša sagovornica, dok bi između šeste i sedme godine dete trebalo da ovlada pokretima ruke, da pravilno drži olovku, da može da oblikuje slova, da ume da ih prepozna, da neka i pročita. Ukoliko se određena odstupanja u razvoju govora kod dece ne koriguju u ranom uzrastu, može doći do poteškoća oko savladavanja gradiva u školi.

Osim pomoći deci predškolskog uzrasta u razvoju govora, logopedi imaju značajnu ulogu i u ranom otkrivanju nekih ozbiljnijih razvojnih poremećaja, kao što je autizam. Od 2010. godine uveden je i skrining na psiho-razvojne poremećaje za decu uzrasta od šest meseci i godinu dana.

- Ovaj nacionalni program je od izuzetno velikog značaja - naglašava naša sagovornica. - Kod beba od šest i 12 meseci moguće je uočiti neke poremećaje na osnovu načina plača, neverbalne komunikacije i na vreme preduzeti lečenje. Rana dijagnostika je veoma značajna, a sve se to radi u saradnji sa pedijatrima i roditeljima.FINA MOTORIKA

Posebnim vežbama fine motorike logopedi uče decu da pravilno drže olovku, bojicu, da ovladaju linijama i krvinama, da vezuju pertle.

Vežbe koje se rade da bi se ovladalo ovim veštinama su provlačenje kanapa kroz rupice, skupljanje papirića, ubacivanje zrna kukuruza u plastičnu flašu, igranje bockalica... Osim što razvijaju finu motoriku, ove vežbe doprinose jačanju koncentracije i strpljivosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije