I vakcinacija preko učitelja

B. Borisavljević

20. 04. 2016. u 17:11

И вакцинација преко учитеља

Obaveza pedijatra je da prijave da dete nije u sistemu zaštite

Nova "radna obaveza" prosvetara ugrožava privatnost, roditelji osnovaca nezadovoljni. Iz doma zdravlja zovu nastavnike da zakažu dolazak za vakcinaciju

OSIM predavanja, ispitivanja, ocenjivanja, držanja dopunske i dodatne nastave, odlaska na izlete i ekskurzije, u opisu posla učitelja i nastavnika odnedavno je i "zakazivanje" vakcinacije. Od donošenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, aprila prošle godine, kojim je uvedena obavezna vakcinacija i bez saglasnosti roditelja, domovi zdravlja sada preko škola obaveštavaju roditelje kada da dođu na vakcinaciju. To je izazvalo ogorčenje roditelja jer smatraju da je reč o zadiranju u privatnost.

To se desilo i V. J., koja se juče javila redakciji "Novosti". Ne želeći da joj se pominje ime, kako ne bi napravila problem zaposlenima u školi, kaže da ju je pozvala učiteljica da je obavesti da je stigao dopis iz doma zdravlja da njena ćerka koja ide u prvi razred nije vakcinisana i da danas u devet dovede dete na imunizaciju. Ona se pita kako neko može da zakaže vakcinaciju bez konsultacije sa roditeljima, a da i prethodno ne zna da li je dete zdravo.

ZARAZNE I HRONIČNE BOLESTI Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u januaru i februaru nije prijavljen nijedan potvrđen slučaj morbila, akutne flakudne paralize i ostalih bolesti protiv kojih se vakcinišu deca.


- Šokirana sam - ne krije ogorčenje V. J. - Kao roditelj, mislim da niko drugi, pa ni učiteljica, nema pravo da ima uvid u zdravstveno stanje mog deteta. O tome možemo samo suprug i ja da pričamo sa lekarom. Nisam vakcinisala dete, ali ne zato što sam protiv, već je takav bio splet okolnosti. Drugo dete je primilo sve vakcine. Zašto mene niko nije pozvao ili poslao pismo iz doma zdravlja, nego su obavestili učiteljicu i preko nje zakazali vakcinaciju?

Kako saznajemo, o ovoj temi se raspravljalo na savetima sa roditeljima, a zajednički zaključak je da se informacije o zdravlju dece mogu davati samo roditeljima. Revoltirani su i učitelji, profesori, direktori škola, ali kažu da su "toliko poniženi i omalovaženi, da više nemaju snage da se protive, niti znaju kome da se obrate. Jer, uvek su oni krivi". Ipak, nemaju nameru da išta rade bez znanja porodice.

Prema novim zakonskim propisima obaveza pedijatara je da prijave da dete nije vakcinisano. Ima slučajeva kada je to iz opravdanih razloga, ali lekar deteta to treba pismeno da obrazloži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nebojsa007

20.04.2016. 17:31

Dosta vise sa tim glupostima. Ko nece da vakcinise ne moze ni da upise dete u skolu. Ja sam vakcinisan i moja deca i moji roditelji....i ne zelim da znog nekog ko izmislja toplu vodu ponovo prozivljavamo kugu koleru velike boginje i ko zna kakve sve bolesti koje su unistene samo zahvaljujuci vakcinaciji

lana

20.04.2016. 18:16

@Nebojsa007 - Kugu, koleru, velike boginje NE PROZIVLJAVAMO, kako ste se izrazili, ali autizam, autoimune bolesti i kancere, DA...i to kao epidemiju. Pa ko voli nek izvoli. Sto bi kod nas bilo obavezno nesto sto u slobodnom i razvijenom svetu predstavlja samo opciju. Hoces, neces, nemoras.

milojko

20.04.2016. 18:57

@Nebojsa007 - Za pocetak da primenis: Nije "nemoras", nego NE MORAS. Jos vaznije od toga, drzava je duzna da stiti vecinu gradjana, od bolesti, opasnosti svake vrste...Zbog toga - MORAS. Kao sto se mora voditi pas po ulici propisno opremljen sa vlasniikom, takodje opremljenim, ali i to je u Srbiji "hoces, neces - ne moras"! Zato nam sve tako dobro i ide.

SMOKI

21.04.2016. 19:47

@Nebojsa007 - NEBOJSA, lupetas gluposti. Ja licno sam celog veka invalid zbog VAKCINE.Niko nije niti ce odgovarati. I STA sada? Jeli treba da verujem tamo nekom doktoru koji NECE da garantuje za ono sto tvrdi.Da je vakcina bezopasna i dam je svom detetu.Ja mislim da to treba dozvoliti roditeljima da sami odlucuju hoce li ili nece vakcinisati svoje dete.U suprotnom za posledice treba da odgovara onaj ko je dao detetu vakcinu. Cela farsa je da niko ne odgovara za kupovinu nesigurnih vakcina.

Svitac

18.12.2016. 17:34

Ovo nema veze sa životom. Prema Zakonu, roditelj je dužan da vodi dete kod lekara do 15. godine. Odvođenje dece kod lekara je isključivo obaveza roditelja.