OSIM predavanja, ispitivanja, ocenjivanja, držanja dopunske i dodatne nastave, odlaska na izlete i ekskurzije, u opisu posla učitelja i nastavnika odnedavno je i "zakazivanje" vakcinacije. Od donošenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, aprila prošle godine, kojim je uvedena obavezna vakcinacija i bez saglasnosti roditelja, domovi zdravlja sada preko škola obaveštavaju roditelje kada da dođu na vakcinaciju. To je izazvalo ogorčenje roditelja jer smatraju da je reč o zadiranju u privatnost.

To se desilo i V. J., koja se juče javila redakciji "Novosti". Ne želeći da joj se pominje ime, kako ne bi napravila problem zaposlenima u školi, kaže da ju je pozvala učiteljica da je obavesti da je stigao dopis iz doma zdravlja da njena ćerka koja ide u prvi razred nije vakcinisana i da danas u devet dovede dete na imunizaciju. Ona se pita kako neko može da zakaže vakcinaciju bez konsultacije sa roditeljima, a da i prethodno ne zna da li je dete zdravo.

ZARAZNE I HRONIČNE BOLESTI Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u januaru i februaru nije prijavljen nijedan potvrđen slučaj morbila, akutne flakudne paralize i ostalih bolesti protiv kojih se vakcinišu deca.


- Šokirana sam - ne krije ogorčenje V. J. - Kao roditelj, mislim da niko drugi, pa ni učiteljica, nema pravo da ima uvid u zdravstveno stanje mog deteta. O tome možemo samo suprug i ja da pričamo sa lekarom. Nisam vakcinisala dete, ali ne zato što sam protiv, već je takav bio splet okolnosti. Drugo dete je primilo sve vakcine. Zašto mene niko nije pozvao ili poslao pismo iz doma zdravlja, nego su obavestili učiteljicu i preko nje zakazali vakcinaciju?

Kako saznajemo, o ovoj temi se raspravljalo na savetima sa roditeljima, a zajednički zaključak je da se informacije o zdravlju dece mogu davati samo roditeljima. Revoltirani su i učitelji, profesori, direktori škola, ali kažu da su "toliko poniženi i omalovaženi, da više nemaju snage da se protive, niti znaju kome da se obrate. Jer, uvek su oni krivi". Ipak, nemaju nameru da išta rade bez znanja porodice.

Prema novim zakonskim propisima obaveza pedijatara je da prijave da dete nije vakcinisano. Ima slučajeva kada je to iz opravdanih razloga, ali lekar deteta to treba pismeno da obrazloži.