Za naše parfeme su čuli i Englezi!

M. VELJKOVIĆ

17. 11. 2015. u 23:58

Parfemdžijska radnja "Sava" poslednja preživela u Beogradu. Bi-Bi-Si je snimio reportažu u Kralja Petra 75. Na istoj adresi mušterije uslužuju čak 61 godinu

За наше парфеме су чули и Енглези!

Foto M. Anđela

NEKADA su beogradske dame i gospoda divno mirisali zahvaljujući veštim rukama beogradskih parfemdžija kojih u glavnom gradu nije manjkalo. Nažalost, među mnogobrojnim zanatima i ovaj je na izdisaju, pa je od 23 parfemdžijske radnje, koliko ih je bilo nekada, ostala samo jedna. Ušuškana u Ulici kralja Petra 75, parfimerija "Sava" već 61 godinu odoleva vremenu, a njen vlasnik Nenad Jovanov mnogobrojne mirise strpljivo svakodnevno meša.

U ovoj maloj radnji, o kojoj je nedavno i čuveni engleski Bi-Bi-Si napravio reportažu, sve je isto kao i avgusta 1954. godine, kada su na ovoj adresi prvi put otvorena vrata mušterijama. Identične bočice, police, alati za pravljenje, kao i pumpice iz tridesetih godina dvadesetog veka, vraćaju u neka stara vremena. Iako posao ne ide dobro kao nekada, ljubazni parfemdžija ne namerava da odustane od zanata.

- U ovoj radnji, koju je otvorio moj otac Dragoljub, odrastao sam i za nju me vežu veoma lepe uspomene. Dokle god me noge budu služile, biću tu - priča Jovanov. - Imam svoje redovne kupce, a među njima ima i onih koji su druga, pa čak i treća generacija vernih mušterija.

U njegovoj laboratoriji stvaraju se originalni parfemi od raznoraznih eteričnih ulja, a trenutno je u ponudi više od 30 mirisnih nota. Svakoj mušteriji Jovanov poklanja punu pažnju, a izlazi u susret i onima koji žele da imaju posebno za njih napravljen parfem.

Nažalost, Jovanov nema naslednika u ovom zanatu, njegova deca krenula su drugim putem, pa kada prestane da radi, zatvoriće se i poslednja parfemdžijska radnja u Beogradu.

- Svraćali su ljudi zainteresovani za ovaj zanat, ali, nažalost, nemam vremena da ih učim. Onoga dana kada više ne budem mogao da se bavim ovim poslom, sve stvari iz radnje pokloniću Etnografskom muzeju.

DOLAZE I STRANCI

Parfimerija "Sava" nalazi se i na mapi stranih turista.

- Stranci često dolaze, i mnogi se oduševe kada ugledaju ovaj ambijent jer je u nekim zemljama industrijska proizvodnja zatvorila zanatske radnje - objašnjava parfemdžija. - Neki od njih čak i na svojim blogovima pišu o mojoj radnji, što mi je veoma drago.

POVOLJNE CENE I POMADE PRIDE

Cene bočica zavise pre svega od veličine i da li se kupac odlučio za parfem ili toaletnu vodu. S obzirom na to da parfem duže traje, on više i košta, pa za bočicu od 50 mililitara treba izdvojiti 1.205 dinara, dok su toaletne vode nešto jeftinije i njihova cena je od 360 do 1.030 dinara. U ponudi ove parfimerije su i pomade koje Jovanov pravi sam, i to uglavnom po porudžbini.

POČELI PRE DRUGOG SVETSKOG RATA

Pravljenje parfema u porodici Jovanov počelo je još pre Drugog svetskog rata, a prva radnja nalazila se na Topličinom vencu. U toku rata Beograđani su za parfeme trampili nešto od namirnica, a nakon njegovog završetka, ova porodica je u toku nacionalizacije ostala bez svoje radnje. Od 1954. Nenadovi roditelji Leposava i Dragoljub ponovo otvaraju parfimeriju, ali ovoga puta na drugoj adresi, u Ulici kralja Petra 75.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jugoslava Pravdic

20.11.2015. 07:15

Kako je divno ovo pročitati. Kako ova parfimerija čuva autentičnost Beograda. Poštovanje!!!!!!