BEOGRADU je potreban veliki hotel sa tri zvezdice koji može da primi goste iz jednog čarter-aviona i zato investitori treba da prestanu da grade ekskluzivnije objekte jer za njih više nema dovoljno gostiju.

Ovim rečima dr Georgi Genov, predsednik Udruženja hotelijera i restoratera Srbije HORES, u razgovoru za "Novosti", apeluje na ulagače. Genov kaže da se svake godine u prestonici otvori novi hotel sa četiri zvezdice iako gradu više nisu - potrebni, a i sada ima onih koji su u procesu izgradnje.

- Siguran sam da hoteli sa četiri zvezdice rade sa gubitkom - objašnjava Genov. - Naši hoteli rade sa godišnjom popunjenošću od 27 odsto, a u svetu, kada popunjenost padne na 29 odsto, gazde stavljaju ključ u bravu! Meni je nepoznanica zbog čega ćute, a pogotovo zašto se uporno grade hoteli sa četiri zvezdice. Beogradu je, pod hitno, neophodan dobar, veliki hotel sa tri zvezdice. Prestonica ima dosta budžet gostiju, a ne postoji objekat sa 300 ležajeva koji može da primi kompletan čarter-avion!

Genova čudi što nijedan od investitora nije napravio analizu tržišta, jer bi tada shvatili da glavni grad Srbije ima skoro više hotela sa četiri (37), nego ukupno svih ostalih (42)! On smatra da je šokantno da grad sa dva miliona stanovnika nema vrhunski hotel sa pet zvezdica, jer su naši najbolji hoteli u svojoj branši nižeg nivoa.

- Čudi me da se u Beogradu do sada nije pojavio finansijer svetskog kalibra koji bi otvorio pravi hotel sa pet zvezdica visokog ranga - kaže Genov.- Naši hoteli najviše kategorije daleko su od vrha svetskog hotelijerstva. Država bi svakako trebalo da stimuliše takvog investitora nudeći mu dobru lokaciju, ali i druge olakšice. Vrhunski hotel sa pet zvezdica najvišeg ranga organizovao bi u Beogradu velike događaje i dovodio slavne goste.


POPUNjENOST TEK DO 37 ODSTO

BEOGRADSKI hoteli su, prema rečima našeg sagovornika, i tokom najuspešnijih godina imali popunjenost do 37 odsto. Broj poslovnih gostiju koji odsedaju u objektima sa četiri zvezdice je ograničen, a pošto je ovakvih hotela iz godine u godinu sve više, njihove cene moraće da padaju.


VEĆINA IMA MALI BROJ SOBA

PREMA zvaničnim podacima TOB, srpska prestonica ima 37 hotela sa četiri zvezdice. Samo četiri hotela ima pet zvezdica, a među njima su i garni hoteli. Sa tri zvezdice postoje 23 hotela, ali većina od njih ima mali broj soba, skromnog je enterijera, nude i "dnevni boravak", pa su i mnogi hosteli bolji od njih.