OSAMDESET učenika isturenog odeljenja barajevske OŠ "Knez Sima Marković" u Velikom Borku nastavu pohađa u katastrofalnim uslovima. U obrazovnu ustanovu se godinama nije ulagalo, osim sitnih popravki i prepravki. Zahtevi i inicijative roditelja završavali su se samo praznim obećanjima.

Majke i očevi učenika su ogorčeni i pitaju se da li i njihova deca imaju pravo na obrazovanje. Oni tvrde da su kada je sređivan Dom kulture pre pet godina, urađeni podovi u učionicama i promenjena tri prozora na fiskulturnoj sali.

- Na krov škole postaljen je crep koji je skinut sa Doma kulture, a parket u fiskulturnoj sali je samo zakrpljen - jadaju se roditelji. - Radnici škole su uz našu podršku zamenili deo strujne instalacije i uradili unutrašnji toalet.

Roditelji su se obraćali Ministarstvu prosvete,gradonačelniku, opštini Barajevo i - ništa. Uglavnom su dobijali obećanja koja nikada nisu ispunjena. Poslednje je da će se stolarija promeniti do Nove godine.

- Trenutno su nam najveći problemi grejanje i stolarija. Stakla su izlomljena, drvo istrulilo i svakog trena mogu da ispadnu iz prozora i povrede decu. Dvorište škole nije ograđeno, pa ulaze psi lutalice, a pomoćni objekti su propali i opasni po decu i radnike škole - govore roditelji.

U 15 OBJEKATA 1.536 UČENIKA OSNOVNA škola "Knez Sima Marković" iz Barajeva radi u 15 objekata - glavni i 14 područnih škola, i ima 1.536 učenika. Matična škola u Svetosavskoj ulici, opremljena je fiskulturnom salom, bibliotekom sa 13.614 knjiga, čitaonicom, svečanom salom sa video-bimom i dva kabineta sa računarima.

Direktorka OŠ "Knez Sima Marković" Zorica Jovanović Stevanović je prema informacijama Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu konkurisala za sredstva Evropske investicione banke za zamenu stolarije u školi.

- Ako novac ne stigne, izdvojićemo sredstva iz gradske kase - kaže Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Za ogradu i sređivanje školskog dvorišta nadležna je Opština Barajevo, koja je dosada nekoliko puta i ulagala u ovaj objekat.


STARI POLjSKI TOALET I BUNAR

U NEOGRAĐENOM dvorištu škole u Velikom Borku su i neobezbeđen stari poljski toalet i bunar, koji je prilično trošan. Deca u dvorištu nemaju nikakav sportski teren. Jedino, kako tvrde roditelji, unutrašnjost učionica izgleda solidno, samo zato što su nedavno okrečene.