Za Sava centar 25 miliona €

M. T. KOVAČEVIĆ

19. 01. 2018. u 22:15

"Delta holding" spreman da preuzme i renovira najveći kongresni centar u ovom delu sveta. Pasarelom će biti povezan sa novim "Interkontinentalom"

За Сава центар 25 милиона €

Grad Beograd raspisao je 15. decembra 2017. godine novi tender,foto N.Fifić

NAJVEĆI kongresni centar u Beogradu ima izglede za izlazak iz teškoća. Potpredsednik "Delta holdinga" Živorad Vasić ranije je izjavio da će ta kompanija učestvovati na tenderu za strateškog partnera za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom, koji je otvoren do 28. februara. Odnosno, zainteresovani investitori trebalo bi najkasnije do 28. februara da dostave finansijsku ponudu za rekonstrukciju, biznis-plan za period od deset godina i plan rekonstrukcije.

"Delta" bi u Sava centar uložila dva puta više nego što je predviđeno tenderom, a predviđeno je 12,5 miliona evra.

- Spremni smo da uložimo 25 miliona evra u rekonstrukciju i napravimo od tog objekta pravi kongresni centar - rekao je Vasić. - Napravljen je projekat da se hotel "Interkontinental Beograd", koji će "Delta" graditi u blizini Sava centra, pasarelom poveže sa njim.

PROČITAJTE JOŠ - Nova šansa za Sava centar

Grad Beograd raspisao je 15. decembra 2017. godine novi tender za javno-privatno partnerstvo za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom, najvećim kongresnim centrom u Srbiji.

Traži se partner za osnivanje zajedničkog preduzeća koje će voditi rekonstrukciju i upravljati Sava centrom, u kome bi grad Beograd bio vlasnik 51 odsto kapitala, a privatni partner preostalih 49 odsto. Planirano je kompletno renoviranje kongresne infrastrukture, ali i mogućnost izgradnje novih sadržaja, dok upravljanje zahteva profesionalni menadžment s iskustvom u kongresnim centrima slične veličine.

ZAPOSLENO 120 LJUDI
Od potencijalnih partnera očekuje se da preuzmu određen broj zaposlenih u Sava centru, dok će grad Beograd preuzeti obavezu da rešava sudbinu preostalih radnika. Trenutno je u Sava centru zaposleno oko 120 radnika.

- Prethodnih godina uspeli smo da stabilizujemo situaciju u Sava centru. Deo dugova je otpisan, ali je neophodno da kongresni centar ima profesionalni menadžment. Događaji se zakazuju godinu-dve unapred i tu zaista moraju da budu angažovani profesionalci - za "Novosti" kaže Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika.

Milosavljević navodi da je jedan od najvećih problema Sava centra energetska efikasnost.

Prema propozicijama, pravo na prijave imaju kandidati koji su ostvarili poslovne prihode u prethodnoj finansijskoj godini od najmanje 20 miliona evra i koji će obezbediti rukovodioce s najmanje 10 godina iskustva, od čega pet na poslovima upravljanja kongresnim centrom.

JEDNOM PROPAO TENDER

PRVI javni poziv grada Beograda za pronalaženje partnera za Sava centar objavljen je 2016. godine.

Međutim, na taj tender pristigle su dve neobavezujuće ponude, jedna od "Delta holdinga", a druga od konzorcijuma u kojem su bili Aerodrom "Nikola Tesla", "Energoprojekt holding" i "Beogradski sajam", ali niko od njih nije dao obavezujuću ponudu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

s

19.01.2018. 22:38

Nisam ljubitelj Miskovica, ali vise mi je pun kofer stranaca i stranih investicija.