Nova šansa za Sava centar

M. STANOJKOVIĆ

16. 12. 2017. u 19:19

Grad Beograd ponovo raspisao javni poziv za rekonstrukciju kongresnog objekta na Novom Beogradu. Zainteresovani investitor za obnovu treba da ponudi najmanje 12,5 miliona evra

Нова шанса за Сава центар

foto N.Fifić

POSLE tri neuspela kruga tendera, Sava centar će ponovo biti ponuđen investitorima. Grad je raspisao poziv za javno-

-privatno partnerstvo za rekonstrukciju i upravljanje najvećim prestoničkim kongresnim centrom, a uslov je da zainteresovana firma uloži najmanje 12,5 miliona evra.

Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, pod rekonstrukcijom se podrazumeva kompletno renoviranje kongresne i opšte infrastrukture objekta sa posebnim akcentom na mogućnost izgradnje novih sadržaja. Takođe, od ponuđača se očekuje da raspolaže profesionalnim menadžmentom sa iskustvom u turizmu i da uloži novac, dok će Grad uložiti isključivo imovinu.

Budući partner za Sava centar trebalo bi i da preuzme određen broj zaposlenih, koji treba jasno da bude preciziran biznis planom, dok će Grad preuzeti obavezu da reši status preostalih radnika.

Još jedna od obavezujućih stavki tendera jeste da su potencijalni partneri u prethodnoj finansijskog godini ostvarili prihode od najmanje 20 miliona evra. Njihovi rukovodioci treba da imaju najmanje deset godina iskustva, od toga pet na poslovima upravljanja kongresnim centrom. Zainteresovani investitor trebalo bi da ponudi najmanje 12,5 miliona evra, a rok za dostavljanje ponuda je 31. januar.

Za ulaganje u Sava centar ranije su bili zainteresovani "Delta holding" s jedne strane i konzorcijum koji čine Aerodrom "Nikola Tesla, "Energoprojekt" i "Beogradski sajam" s druge. Međutim, na prošli konkurs nisu se javili. Razlozi zbog kojih je "Delta" odustala u prethodnom konkursu je taj što su ostali pri stavu da je u kongresni centar potrebno uložiti 25 miliona evra, a ne polovinu te sume, kako glasi uslov tendera.


TURISTIČKI FORUM 21. DECEMBRA

SAVA centar će biti domaćin Beogradskog turističkog foruma, koji će se održati 21. decembra.

Na ovogodišnjem seminaru će biti razmatrano povezivanje turističke ponude regiona, a diskutovaće se i o ulozi gradskih službi u unapređenju ove oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije