POSLEDNJA ŠANSA ZA TROFEJ: Panatinaikos i Aris u borbi za Kup

O. M.

25. 05. 2024. u 09:20

U borbi za trofej grčkog Kupa sastaju se Panatinaikos i Aris.

ПОСЛЕДЊА ШАНСА ЗА ТРОФЕЈ: Панатинаикос и Арис у борби за Куп

FOTO: EPA

Ova utakmica igra e na "Pantesaliko" stadionu u Volosu bez prisustva gledalaca, a ući će u istoriju grčkog fudbala jer će suditi jedna žena. Reč je o Francuskinji Stefani Frapar, najbolje rangiranoj sudiji na UEFA rang-listi.

Strane sudije odavno su uobičajena pojava u grčkom fudbalu, naročito u utakmicama visokog rizika između atinske trojke i klubova iz Soluna, ali nikada do sada nije žena sudila ove mečeve. 

Fraparova ima iskustva, ona već pet godina sudi u Francuskoj Ligi 1, a bila je arbitar i na utakmci evropskog Superkupa između Čelsija i Liverpula. Takođe je i prva žena koja je sudila u muškoj Ligi šampiona, u meču između kijevskog Dinama i Juventusa.

Što se tiče današnjih rivala, njima je Kup poslednja šansa da izbore Evropu na jesen. Panatinaikos je sezonu u Superligi Grčke završio na četvrtom mestu sa 72 boda, dva manje od Olimpijakosa čak osam manje od šampiona PAOK-a. Daleko ispod Panate završio je Aris, sa 55 bodova na petom mestu.

Panatinaikos ulazi u ovo finale sa cinjem da se dokopa 20 pehara osvajača Kupa, a Aris je do sada samo jednom osvajao najmasovnije klupsko takmičenje u Grčkoj. Te 1970. godine u finalu su savladali gradskog rivala PAOK, a od tada su igrali pet finala, sva u 21. veku. Dva su izgubili od Olimpijakosa, a po jedno od PAOK-a i današnjeg rivala.

Na putu do finala ove sezone eliminisali su branioca trofeja AEK u osmini finala, a posle toga imali su lakši posao protiv Niki Volosa i Panetolikosa. 

S druge strane, Panatinaikos je u polufinalu eliminisao novog šampiona PAOK tek posle penala koje su inače izborili pogotkom u devetom minutu zaustavnog vremena produžetka revanša. Pre toga u četvrtfinalu su lako izašli na kraj sa Atromitosom, ali su u osmini finala imali večitog neprijatelja Olimpijakos koga su izbacili na penale.

PAnatinaikos i Aris su se ove sezone sastajali četiri puta i obe ekipe imaju po dve pobede. U prvom delu sezone pobeđivali su na svom terenu, a u drugom su gubili kod kuće. Zanimljivo, u sva četiri meča pobednik je uspeo da sačuva svoju mrežu.

Ranijih godina atinski "zeleno-beli" su imali mnogo više uspeha, sa samo dve pobede Arisa u poslednjih desetak i više godina. 

Za to vreme u Kupu su odigrali samo jeda nmeč i to je bilo već pominjano finale iz 2010. godine kada je Panatinaikos pobedio sa 1:0 golom Argentinca Sebastijana Leta.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,63)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)