"MAJKA SVIH DERBIJA" River i Boka sastaju se 261. put u zvaničnim mečevima

O. M.

25. 02. 2024. u 09:10

SUPERKLASIKO, epizoda 261, na programu je ove nedelje od 21 čas po srednjoevropskom vremenu, u okviru sedmog kola argentinskog Liga kupa.

МАЈКА СВИХ ДЕРБИЈА Ривер и Бока састају се 261. пут у званичним мечевима

Foto: Profimedia

Utakmica se igra na stadionu "Monumental", domu Rivera i reprezentacije Argentine.

River će pokušati da zadrži status jedine neporažene ekipe u grupi A i da izbije na prvo mesto pošto je lider Independijente već odigrao meč ovog kola i poražen je u derbiju Aveljanede od Rasinga. Sada "crveni đavoli" imaju samo bod više od "milionera".

S druge strane, Boka je sedma na tabeli grupe B sa devet bodova. čak sedam manje od neočekivnog lidera Godoj Kruza.

River je osvojio bod u svom poslednjem meču, remizirajući kod kuće protiv Banfilda 1:1, dok je Boka doživela prvi poraz u sezoni, izgubivši od Lanusa u gostima sa 2:1.

Argentinski Liga kup igra se u dve grupe od po 14 timova, članova Primera lige. Ekipe podeljene tako da se gradski i lokalni rivali ne nalaze u istoj grupi, ali svake sezone se sastanu u jednom specijalnom kolu. River i Boka su bili prve komšije do 1925. godine kada su se "milioneri" iz Boke preselili severnije, u Nunjez.

Tako smo već imali "derbi Aveljanede", a danas se osim "Superklasika" sastaju i gradski rivali iz La Plate, Estudijantes i Himnasija, kao Njuels i Central Kordoba, odnosno Belgrano i Taljeres iz Kordobe, lokalni rivali iz Buenos Ajresa poput Hurakana i San Lorenca ("portenjo derbi"), dok je recimo Santa Fe ostao bez gradskog derbija nakon što je Kolon ispao prošle sezone pa će Union ukrstiti koplja s novim članom elite, Independijente Rivadarijom.

River je pobedio na poslednjem meču Lige Profesional Argentine između klubova, pobedivši sa 2:0 na"Bombonjeri" prošle sezone. Salomon Rondon je prvi postigao gol za "milionere" u 41. minutu, a Enco Diaz je postavio konačan rezultat u šestom minutu nadoknade vremena. Bila je to, za uslove "Superklasika", neuobičajeno mirna utakmica sa "samo" šest žutih kartona, za razliku od one odigrane prošlog proleća koja se završila sa čak sedam crvenih i deset žutih.

Tada je River golom Borhe iz penala poveo sa 1:0 u trećem minutu zaustavnog vremena, a onda je nastupilo ludilo, iako se sve dešavalo u sezoni u kojoj je River bez problema osvojio titulu sa čak 17 bodova prednosti nad najvećim rivalom. A godinu pre toga, Boka je došla do titule u poslednjem kolu i to zahvaljujući bodu koji je osvojio River na gostovanju Rasingu, koji je promašio penal u 90. minutu...

O kakvom rivalstvu se radi i zašto je ovo najveći derbi svetskog fudbala govori i podatak da od 2018. godine državni radio Argentine obavlja posebne radio prenose prilagođene srčanim bolesnicima, gde komentatori smirenim glasom opisuju događaje na terenu. U društvu komentatora je i kardiolog koji tokom prenosa daje savete slušaocima kako da smanje stres, a u pozadini se čuje "zen muzika".

Prethodni duel označio je prvu pobedu Rivera nad velikim rivalom u ovom takmičenju, a bio je to četvrti uzastopni Superklasiko u kome je samo jedna ekipa postizala gol. Iako su u dosadašnjem delu sezone i River i Boka odigrale samo po dve utakmice koje su došle u igru "oba tima daju gol" mislimo da je krajnje vreme da se to desi u Superklasiku.

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 2,05)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave