"POLITIČKI DERBI": Hapoel i Beitar razdvajaju suprotne ideologije

O. M.

22. 01. 2024. u 13:11

HAPOEL iz Tel Aviva dočekuje Beitar iz Jerusalima u 18. kolu izraelske Premijer lige. Utakmica se igra od 19 časova na stadionu "Blumfild".

ПОЛИТИЧКИ ДЕРБИ: Хапоел и Беитар раздвајају супротне идеологије

FOTO: Profimedia

Ovo je jedan od najvećih derbija u izraelskom fudbalu, ali ne zbog lokalnog rivalstva ili broja titula koje su klubovi osvojili, nego se radi o političkom opredeljenju navijača.

Navijači Hapoela, uglavnom Aškenazi, poznati su po svojim levičarskim idejama i bliski radničkom pokretu (Hapoel znači "radnik"), neki čak kažu i komunizmu (stilizovani srp i čekić jesu deo grba ovog kluba), dok je Beitar blizak desničarskom Likudu. Iz samog imena (Betar je ime tvrđave koja je poslednja pala u ruke Rimljana tokom Bar Kohbinog ustanka) i grba (jevrejski svećnjak "menora).

Hapoel je poslednjih godina čak privukao brojne palestinske Arape da navijaju za njega, što je dodatno podgrejalo animozitet desničara iz Beitara, koji, što je ironija, takođe ima veze sa radničkim pokretom.

Oba tima grčevito se ove sezone bore da uđu u plej-of za prvaka. Trenutno su četiri (Hapoel) odnosno šest (Beitar) bodova daleko od tog cilja, a dodatni problem Beitaru predstavlja što su mu oduzeta četiri boda.

Domaći su u očajnoj formi, sa tri vezana poraza i šest utakmica bez pobede, dok su gosti nešto bolji u poslednje vreme sa sedam osvojenih bodova iz pet poslednjih kola.

Hapoel je pobedio u Jerusalimu kada su se sastali u prvom delu prvenstva, a zanimljivo je da je Beitar pobedio kada su poslednji put igrali u Tel Avivu.

NAŠ PREDLOG: 1X (kvota 1,55)

POGLEDAJTE SPECIJAL KLADIONIČARSKIH PRIČA

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu - rat koji je u toku je doveo da se zbivanja iz tih država prate iz minuta u minut, uživo, a na svakih pet minuta pojavi se nova informacija koja izazove veliku pažnju. Sport je neodvojiv deo života, pa i tokom ratnih zbivanja, a upravo je jedna sportska vest rastužila ovog ponedeljka Ukrajince.

29. 04. 2024. u 12:24

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!