KO PODIŽE PEHAR U TIRANI?: „Tvrdi” Morinjo na „leteće” Holanđane

Novosti online

25. 05. 2022. u 11:32 >> 13:32

VEČERAS od 21 čas očekuje nas finale Lige konferencija, gde ćemo videti borbu između italijanskog i holandskog predstavnika

КО ПОДИЖЕ ПЕХАР У ТИРАНИ?: „Тврди” Морињо на „летеће” Холанђане

Foto: Tanjug / AP

Treće po rangu evropsko takmičenje dobiće svog premijernog pobednika. Prvi koji će da podigne trofej Lige konferencija biće Roma ili Fejenord u Tirani na stadionu „Er Albania“.

„Vučica“ u svojim vitrinima do sada ima samo jedan pehar iz evropskih takmičenja i to je Kup sajamskih gradova u sezoni 1960/1961. Ipak, kada su u pitanju nadmetanja pod okriljem UEFA, ovo će im biti treće finale. U prethodna dva su gubili, prvo od Liverpula 1984. godine posle penala, na „Olimpiku“, kao i 1991. u Kupu Uefa kada se igrao dvomeč i gde su poraženi ukupnim rezultatom 2:1.

I Fejenord takođe dugo čeka na titulu u Evropi. Još od 2002. i Kupa Uefa, ali su, za razliku od Rome, „roterdamersi“ bili nepobedivi u finalima do sada. Osim tog pehara sa početka 21. veka, u prošlom su osvojili još dva. Prvi 1970. u Kupu evropskih šampiona i četiri godine kasnije u Kupu Uefa.

Zanimljivo, ovim ekipama putevi su se u takmičenjima na Starom kontinentu ukrštali smo u jednom dvomeču i to nedavno u sezoni 2014/2015. Tada je u šesnaestini finala Lige Evrope Roma izašla kao pobednik (1:1, 2:1).

FK Partizan/Miodrag Todorović

 

Kada se pogledaju prognoze kladionica, „vučica“ je blagi favorit, pre svega što na klupi ima majstora za eliminacione utakmice i mečeve za trofeje - Žozea Morinja. Portugalac forsira svoj defanzivni stil u poslednje vreme, jer su u šest od sedam utakmica tima iz prestonice Italije viđena 0-2 gola. 

Obe ekipe su kroz domaća prvenstva izborile plasmane u Ligu Evrope sledeće sezone.

Roma je u petak ubedljivo slavila protiv Torina u gostima sa 3:0 i time obezbedila poziciju broj 6.

Partizanov „dželat“ je nešto odmorniji jer je prvenstvo završio pre 10 dana porazom kod kuće od Tventea. Iako su izgubili sa 3:1 na svom terenu, nisu ispustili treću poziciju na tabeli. Igrali su u dobroj formi u završnici sezone. Kao što je i karakteristično za holandske ekipe, igrali su efikasan fudbal i na poslednjih osam od deset mečeva išli su u 3+.

Ovo će takođe biti obračun i dva najubojitija strelca takmičenja Sirila Desersa iz Fejenorda sa deset pogodaka i Rominog Tamija Abrahama, koji je devet puta postizao gol u Ligi konferencije ove sezone.

Pored borbe za trofej gledaćemo i borbu za najboljeg strelca takmičenja.

NAŠ TIP: GG (kvota 1,73)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOLEADA U NAJAVI: Mreže se redovno tresu kada igra Paderborn