REPUBLIČKA AKCIJA ZA MLADE: PK „Javorak“ sutra domaćin planinarskog uspona na istoimeni vrh na Južnom kučaju

Z. Rašić

22. 05. 2021. u 22:59

NA Južnom kučaju kod paraćinskog izletišta Grza sutra se održava republička akcija za mlade čiji je organizator Planinarski klub „Javorak“, pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije.

РЕПУБЛИЧКА АКЦИЈА ЗА МЛАДЕ: ПК „Јаворак“ сутра домаћин планинарског успона на истоимени врх на Јужном кучају

Foto: PK Javorak

 Mladi planinari okupiće se kod planinarskog doma „Đorđe Živković“, a od deset sati je polazak na pešačenje kružnom stazom dužine sedam kilometara.

 Ova staza spada u lake jer je visinska razlika pri usponu i silasku 346 metara nadmorske visine. Planinarski dom je na 410 metara, a cilje je vrh Mali javorak na 756 mnv.

 Programom akcije previđen je ulazak u pećinu iznad vrela Grze, zatim vežbe mladih učesnika iz više klubova u planinarskoj orijentaciji, te upoznavanje sa Gorskom službom spasavanja i sa korišćenjem radio-stanice na terenu, u čemu će planinare obučavati  predstavnici Radio-kluba „Kosmos“.

Iz PK „Javorak“ podsećaju da su vođe grupa odgovorne za disciplinu i bezbednost svojih grupa, te da treba poneti odgovarajuću garderobu i hranu u rancu.

 Akcija se završava dodelom zahvalnica učesnicima nakon okončanja svih organizovanih aktivnosti oko 17 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju