NE ŽELE ZGRADU UMESTO PARKIĆA: Nastavljaju se protesti Leskovčana protiv (ne)spornih planova za zidanje višespratnice (FOTO)

I. MITIĆ

20. 05. 2021. u 09:04

VELIKI broj Leskovčana bio je iznenađen saznanjem da zelena površina okružena stambenim zgradama u centru grada, kod popularne "Madere", skoro 10 godina nije u vlasništvu lokalne samouprave, već privatnika.

НЕ ЖЕЛЕ ЗГРАДУ УМЕСТО ПАРКИЋА: Настављају се протести Лесковчана против (не)спорних планова за зидање вишеспратнице (ФОТО)

Foto: Fejsbuk

Šokirala ih je i činjenica da je važećim urbanističkim planom na tom mestu planirana stambena zgrada.

To je dovelo do višenedeljnih protesta stanara iz okolnih stambenih blokova. Pokrenuta je i peticija sa zahtevom da ovaj prostor zadrži dosadašnju namenu, odnosno da bude sačuvan za igru dece i odmor najstarijih komšija iz oko 250 stanova u četiri stambene zgrade u okolini.

Ovu lokaciju od oko 300 kvadrata, lokalna samouprava je 2012. prodala privatniku, a od tada je još dva puta menjala vlasnika. U međuvremenu su i urbanisti menjali planove za uži gradski centar, te pre dve godine omogućili izgradnju šestospratnice. U toku je usvajanje detaljnog urbanističkog rešenja na koji su stigle tri primedbe građana.

Nezadovoljni Leskovčani tvrde da je sve urađeno daleko od očiju javnosti, mada je činjenica da su planovi bili dostupni tokom procedure usvajanja, ali tada na njih niko nije obratio pažnju. Za ove proteste svi tvrde da su spontani i bez političke pozadine, a građani će se ubuduće okupljati dvaput sedmično.

Foto: Fejsbuk

DUBOČICA

PRE dve godine su slične probleme imali i žitelji naselja Dubočica, gde je privatni investitor nameravao da podigne zgradu na slobodnoj površini između dva stambena bloka - takođe korišćenoj za odmor i rekreaciju. Tamo se ispostavilo da planski dokument, koji je bio osnov za izgradnju, nije usklađen sa zakonom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća