RISTOVAČKO STRADANJE: Obeleženo 104. godine od stravične odmazde bugarskih okupatora

J.S.

18. 05. 2021. u 17:49

POLAGANjEM venaca i cveća na Spomenik palim ratnicima i rodoljubima od 1912. do 1918. godine u Ristovcu, obeležena je 104. godišnjica Ristovačkog stradanja.

РИСТОВАЧКО СТРАДАЊЕ: Обележено 104. године од стравичне одмазде бугарских окупатора

Foto: J.S.

Komemorativnom skupu u ime grada prisustvovali su predsednik Skupštine dr Dejan Tričković i gradski većnici Izabela Savić i Nenad Đorđević. U obraćanju prisutnima predsednik Tričković podsetio je na istorijske činjenice, borbu srpskih ustanika, kao i na stravičnu odmazdu tokom koje su u maju 1917. godine bugarski okupatori spalili nedužne meštane Ristovca.

- Prolazak čete Koste Pećanca kroz Ristovac poslužio je Bugarima kao izgovor da spale kuće u ovom mestu i da na svirep način ubiju njegove žitelje. Danas obeležavamo 104. godišnjicu Ristovačke tragedije i odajemo počast nedužnim meštanima koji su stradali od okupatora. I ne samo njima, već i svim ostalim Srbima koji su stradali u tim neviđenim kaznenim ekspedicijama, kada su okupatori masovno ubijali i civile, starce, žene i decu. Uprkos ovakvoj kataklizmi, srpska država je opstala. Opstao je srpski narod da se s ponosom seća svih žrtava. I ne samo da ih se seća, već i da ih sa zahvalnošću pominje. Njihova žrtva i naše slobodno nebo zaslužuju da se mi, njihovi potomci, uvek zalažemo za dijalog, za unapređenje svih međuetničkih i međudržavnih odnosa, kao i za politiku mira, tolerancije i razvoja našeg društva - naglasio je Tričković.

U ime organizatora, skupu se obratila i Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. Ona je istakla težinu žrtve koju su podnela 53 meštana Ristovca, stradala tom prilikom.

- Svako parče zemlje natopljeno krvlju žrtava mora se poštovati - istakla je Olivera Đorđević. Na spomen obeležje vence i cveće položile su delegacije grada Vranja, vojske, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, SUBNOR-a i učenika osnovne škole u Ristovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!