NE ŽELE RUDNIK LITIJUMA:U jagodinskim selima protive se najavi kopanja rude u njihovom kraju (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 05. 2021. u 17:01

MEŠTANI više od deset jagodinskih sela, kojima bi trebalo da prođe trasa firme „Jadar litijum“ za istraživanje ovog metala, moraće da se bore, jer je u pitanju ne samo ekonomski njihov opstanak, već i zdravlje i životi, osnovni je zaključak sinoćne, prve u nizu edukativnih tribina, na kojima će žiteljima biti predočene posledice izgradnje rudnika litijuma.

НЕ ЖЕЛЕ РУДНИК ЛИТИЈУМА:У јагодинским селима противе се најави копања руде у њиховом крају (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Ivica Lazarević, član neformalne grupe građana „Eko brigada“, koja je organizator tribina, rekao je da će biti sakupljani i potpisi za peticiju koja će biti predati Skupštini grada.

- Sa sinovima Sašom i Nenadom, koji imaju svoje porodice, u Deonici godinama uzgajamo lubenice na 7 hektara, pšenicu na 2 hektara i kukuruz na hektaru. Ako bi ova istraživanja, ili ako bi se, ne daj Bože, otvorio rudnik, proizvodnja bi bila ugrožena, a naše tri porodice bukvalno ne bi imale od čega da žive. Zabrinut sam i za naše, kao i za zdravlje žitelja cele Jagodine. Nadam se da će lokalna samouprava da nas zaštiti, jer smo ih i birali da bi brinuli o svom narodu – kaže Miodrag Jovanović za „Novosti“.

I Goran Mladenović iz Deonice, koji obrađuje 4 hektara, nadase da će opština da „stane uz njih“. - Crnovrški kraj je ionako pasivniji, dosta ljudi se iselilo. Priča se da mladi treba da se zadrže na selu, a ovako će još više njih da se iseli. A gde da idemo? – zabrinut je Mladenović.

Novak Šarenac, penzioner, smatra da meštani uopšte nisu upoznati sa posledicama, a „velika je tuga za zemlju i naslenide što će neki da polakome i da prodaju svoje njive. To ne sme da se dozvoli“.

Foto: Z. Gligorijević

Veoma je bitno da se istraživanja zaustave, jer od trenutka kada budu ustanovili da ima litijuma, počeće kupovina zemljišta, a potom izgradnja rudnika. Zbog toga je bitno da im u prvoj fazi stavimo do znanja da to ne želimo – ocenjuje za naš list Ivana Pantelić, članica „Eko brigade“ i dodaje da je im je na zahtev za informacije od javnog značaja nadležno ministarstvo odgovorilo da je firmi „Jadar litijum“ d.o.o. odobreno istraživanje u više od deset sela.

EKO BRIGADA

Ksenija Milićević, članica „Eko brigade“, koja će uskoro da bude registrovana u udruženje, kaže da je grupa osnovana s prevashodnim ciljem da se ne dozvole istraživanja litijuma i izgradnja rudnika na ovom području, ali i radi organizovanja akcija, poput čišćenja korita reka, pošumljavanja i edukacionih radionica radi podizanja svesti o zaštiti životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere