PREDAVANJA, IZLOŽBE, RADIONICE: Zavičajni muzej “Paraćin” sedmi put u manifestaciji “Muzeji za 10”

Z. Rašić

14. 05. 2021. u 02:36

PARAĆINCI su mogli da čuju kakva su najnovija saznanja o ranoj srednjovekovnoj istoriji Srba, na predavanju “Srbija pre Nemanjića” koje je u Zavičajnom muzeju održao Marko Aleksić.

ПРЕДАВАЊА, ИЗЛОЖБЕ, РАДИОНИЦЕ: Завичајни музеј “Параћин” седми пут у манифестацији “Музеји за 10”

Foto: Z. Rašić

Bio je to prvi događaj iz bogatog programa ove ustanove kulture koja se sedmi put uključila u manifestaciju “Muzeji za 10” i obeležavanje Nacionalne nedelje muzeja, Evropske noći muzeja i Dana muzeja.

- Dečje radionice “Mali arheolozi” u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Bambi” održavamo svakodnevno u prepodnevnim satima, a mališani tu istražuju u pesku upoznavajući se sa poslom arheologa, sa našom stalnom postavkom, takođe boje i crtaju. Za srednjoškolce organizujemo radionice kojima promovišemo digitalne tehnologije i arheogejming u očuvanju kulturnog nasleđa, te radionicu digiralnog pripovedanja o staklu kao model kreativnog preduzetništva – kaže, za “Novosti”, direktorka Zavičajnog muzeja Tijana Pešić.

Foto: Z. Rašić

Tijana Pešić

Iz sadržaja u periodu od 12. do 18 maja ona je još izdvojila izložbu fotografija “Bratstvo” Art tima iz Paraćina i gostujućeg kluba iz Kine, koja će biti na otvorenom, na platou ispred gradske Biblioteke “Dr Vićentije Rakić”, gde u organizaciji još učestvuju Kulturni centar i Biblioteka.

Za 15. maj, kada se obeležava Evropska noć muzeja, zakazana je izložba “Tradicionalni murali Afrike” u 19 sati, a tokom dana biće organizovana, osim dečjih, i etnološka radionica “Prepletaji”, kao i keramičarska radionica.

Foto: Z. Rašić

Uz navedene događaje, posetioce očekuje još mnogo drugih radionica i sadržaja. Ulaz je za sve slobodan, a do 18. maja vrata paraćinskog muzeja su otvorena od 10 do 10, odnosno 22 sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RETKO GA VIĐAMO: Ana Ivanović objavila sliku sa ocem - uz emotivnu poruku za rođendan (FOTO)